Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

"Η Τέχνη του Βουνού"


Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο, πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν όσοι αγαπούν το βουνό. Συγγραφείς του, ο Χρήστος Μπελογιάννης, ο πρώτος Έλληνας διεθνής οδηγός βουνού UIAGM, και ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, ο πρώτος συμπατριώτης μας που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ.

Πρόκειται για έναν αναλυτικό οδηγό για ορειβάτες και όχι μόνο, μέσα από τις σελίδες του οποίου αναδύονται μυρωδιές βουνού, χιονισμένες εικόνες και μνήμες εξορμήσεων. Το βιβλίο περιέχει γνώσεις, τεχνικές και τακτικές χρήσιμες στον ορεινό περιπατητή και σε αυτούς που συνοδεύουν ομάδες πεζοπόρων στα βουνά, όπως κάνουμε κι εμείς σαν βαθμοφόροι με τις Κοινότητές μας.
Στις 294 σελίδες του βιβλίου, μέσα από φωτογραφίες, επεξηγηματικά σκίτσα, και αναλυτικά κείμενα, αναπτύσσονται διεξοδικά με τη συνδρομή επιστημόνων, όλα τα γνωστικά αντικείμενα της ορεινής πεζοπορίας: Ορεινό περιβάλλον, Περιβαλλοντική και Ορειβατική ηθική, Ορειβατικός εξοπλισμός, Προσανατολισμός, Διατροφή, Μετεωρολογία, Τεχνικές και τακτικές πεζοπορίας σε ξερό έδαφος ή χιόνι - πάγο, Διαμονή στην ύπαιθρο, Ορειβατικά καταφύγια, Συνοδεία ομάδας, Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους, Πρώτες βοήθειες, Διάσωση τραυματία κ.α.
Παράλληλα, παραδείγματα και αληθινές ιστορίες αντανακλούν την πλούσια εμπειρία των συγγραφέων στα βουνά του κόσμου και την πολύχρονη ενασχόλησή τους με όλες τις βαθμίδες της ορειβατικής εκπαίδευσης.

Τον οδηγό «Η Τέχνη του Βουνού» θα τον βρείτε και στο Προσκοπικό Πρατήριο. Η τιμή του είναι € 22.00 μείον 10% για τα μέλη του Σ.Ε.Π.
Ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε βαθμοφόρο Ανιχνευτών και για κάθε Κοινότητα.
Αξίζει πραγματικά!

Για preview πατήστε εδώ.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η Ώρα της Γης


Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 διοργανώνεται για τρίτη φορά στη χώρα μας η Ώρα της Γης. Η ενέργεια αυτή έχει χαρακτηρισθεί ως το "μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη" και είναι ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
O χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα μέχρι το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 20:30, όταν οι Έλληνες θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, πρωταγωνιστώντας εκ νέου στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συμμετέχει ενεργά και φέτος στην ενέργεια αυτή. Σας καλεί όλους να δηλώσετε συμμετοχή στο:

http://www.wwf.gr/earthhour/scoutsofgreece

Το μήνυμα της Ώρας της Γης είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα μας που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη προστασία του πλανήτη, αποτελώντας εφαλτήριο υιοθέτησης ενός τρόπου ζωής όπου η εξοικονόμηση ενέργειας θα αποτελεί καθημερινή συνήθεια.
Για το σκοπό αυτό, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 στις 20:30, το Σ.Ε.Π. καλεί όλα τα Συστήματα να σβήσουν τα φώτα στις εστίες τους και παράλληλα όλα τα Τμήματα, σε όλη την Ελλάδα, να μην χρησιμοποιήσουν ρεύμα στη δράση που έχουν προγραμματίσει γι αυτό το Σαββατοκύριακο και να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη.


Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ανιχνευτικό Εργαστήριο Ηχοληψίας


Η Τοπική Εφορεία Αμπελοκήπων διοργανώνει Ανιχνευτικό Εργαστήριο με θέμα "Γνωριμία με την Ηχοληψία". Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 2-3 Απριλίου, ώρες 16:00 - 20:00.
Το Σάββατο 2 Απριλίου θα γίνει παρουσίαση των τρόπων ηχοληψίας, του εξοπλισμού, των δυνατοτήτων κλπ., στην εστία του 26ου Σ.Π. Αμπελοκήπων, Πανόρμου 91. Την Κυριακή 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε στούντιο στη διεύθυνση Γενναίου Κολοκοτρώνη 96, Ανω Πετράλωνα, όπου ο κάθε Ανιχνευτής θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει πρακτικά την ηχοληψία. Το αντικείμενο του Εργαστηρίου θα παρουσιάσει ο ο Ειδικός Συνεργάτης κ. Μιχάλης Σπυρίδωνος, επαγγελματίας ηχολήπτης.

Για δηλώσεις συμμετοχής, απορίες και διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών της Τ.Ε. Αμπελοκήπων Σωτήρη Μαρούδα (697.2889676, smaroudas@gmail.com). Τελευταία ημέρα δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 28 Μαρτίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

Παγγαίο - Νέστος - Λήμνος - Αϊ Στράτης

Καλημέρα!
Μέσα Μαρτίου και τα βουνά ασπρισμένα από το βαρύ χιόνι που έπεσε μέσα στο μήνα. Ευκαιρία για χειμερινή εξόρμηση. Τα κοντινά βουνά της Φθιώτιδας και της Πελοποννήσου είναι ότι καλύτερο για ένα Ανιχνευτικό διήμερο.
Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να δούμε την καλοκαιρινή ΜΔ (θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η σύνοδος της ΜΔ). Με την ευκαιρία σας παραθέτω μια ιδέα για ΜΔ που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από τους Ανιχνευτές της 26ης ΚΑ Αθηνών.

Παγγαίο (Καβάλα) - Νέστος - Λήμνος - Αϊ Στράτης
Λίγα λόγια για τη Μεγάλη Δράση.


Το σήμα μας
Παγγαίο - Καβάλα

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων
Έρευνα σε παραδοσιακό καρνάγιο στην Καβάλα
Έρχεται;
Εσωτερικό Σπηλαίου Μεσορόπης
Η εισοδος του σπηλαίου
Παγγαίο!
Παγγαίο!
Παγγαίο!
Το χρυσοφόρο Παγγαίο στην Ανατολική Μακεδονία (Καβάλα) είναι ιδανικός προορισμός για τις Κοινότητες που αρέσκονται σε διασχίσεις βουνών. Διαθέτει όλα τα στοιχεία της ανιχνευτικής περιπέτειας. Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, πανοραμική θέα και συνεχείς εναλλαγή τοπίου.
Προτεινόμενη διαδρομή :Χωριό Μεσοροπης – Πηγές Μεσορόπης - Δασικό Χωριό Παγγαίου- Μονοπάτι Μαύρα Νερά - Χωριό Νικήσιανη.
Hot σημείο της διαδρομής: Το μπάνιο στις πηγές της Μεσορόπης. Μοναδική εμπειρία αφού οι πηγές είναι μέσα σε σπήλαιο. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Αφού περάσουμε από ένα στενό πέρασμα και συρθούμε μερικά μέτρα φτάνουμε στον προορισμό μας. Αυτό που βλέπει ο επισκέπτης στον εσωτερικό θόλο του σπηλαίου είναι μοναδικό. Μια όμορφη μικρή αμμουδιά σας περιμένει να την ανακαλύψετε.
Θέματα έρευνας : α) Βραχογραφίες Παγγαίου και β) Ο δρόμος του Μεταξιού.
Περισσότερες πληροφορίες για το Παγγαίο : http://www.eoskavalas.gr/

Νέστος

Κανό στα στενά του Νέστου
Κανό στα στενά του Νέστου
Τεχνικές
Στην όχθη
Ακολουθείς το αδιάκοπο κυνήγι του ποταμού και του βουνού... γίνεσαι θεατής σε μια υπέροχη ρομαντική ιστορία. Ένα διήμερο στο Νέστο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να παρασυρθείς απ την άγρια ομορφιά της φύσης .
Προτεινόμενη διαδρομή: Κανό - καγιάκ Σταυρούπολη – Λιβερά (1η μερα) και Λιβερά - Τοξότες (2η μερα.)
Πληροφορίες: http://www.riverland.gr/ (ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο αδελφός πρόσκοπος κ. Ηλίας Μιχαηλίδης)

Λήμνος
Στο πλοίο
Έρευνα στο οινοποιείο Λήμνου
Πανοραμική άποψη απο το κάστρο της Μύρινας

Το βαθύ μπλε της θάλασσας, το γκρίζο της ξερής, βραχώδους γης και το άσπρο των χωριών, που στολίζεται με τις πινελιές των κεραμοσκεπών, είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στο νησί. Η Λήμνος, λόγω της παλαιάς ηφαιστειακής δραστηριότητας, θεωρήθηκε ως το νησί του Ηφαίστου, του θεού της Φωτιάς.
Το κάστρο της Μύρινας, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, το λιμάνι της Μύρινας για ψάρεμα είναι μερικές προτεινόμενες δραστηριότητες.
Θέματα έρευνας : α) Οινοποιΐα (συνεταιρισμός Λήμνου), β)Τυροκομεία (καλαθάκι Λήμνου & Μελίχλωρο) Λημνιά τυριά.
Διαμονή : Σχολείο Μύρινας
Πληροφοριες: http://www.limnos.gr/

Αϊ Στράτης

Στο λιμάνι
Ξεκούραση

Το μικρό αυτό νησί του Αιγαίου, έχει δυστυχώς συνδεθεί στα νεότερα χρόνια με την εξορία πολλών αντικαθεστωτικών, τόσο κατά την περίοδο της δικτατορίας, όσο και πριν από αυτήν. Ο Αϊ Στράτης είναι προσβάσιμος με το καράβι από τη Μύρινα (λιμάνι Λήμνου). Ζήστε από κοντά ένα νησί της άγονης γραμμής και κολυμπήστε στις πεντακάθαρες θάλασσές του. Πρόσφατα μάλιστα το νησί μπήκε σε πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης και αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.
Διαμονή: Στο Μαράσλειο πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
Προσφορά: Το μέρος είναι κατάλληλο για προσφορά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με τον πρόεδρο της Κοινότητας. Είναι πολύ εξυπηρετικός και μετά την επίσκεψη που κάναμε με την 26η ΚΑ το καλοκαίρι του 2010 έχει εικόνα για τους Ανιχνευτές και τους Προσκόπους γενικότερα.

Γενικά για τη Δράση.
Κόστος: 200,00 έως 220,00 € ανά άτομο.
Διάρκεια: Το λιγότερο δεκατρείς ημέρες. Ανάμεσα στο Παγγαίο και το Νέστο προτεινόμενος ενδιάμεσος σταθμός ανεφοδιασμού και γενικότερα ανασύνταξης η Καβάλα με διαμονή σε κάποιο Προσκοπικό Σύστημα.
Μεταφορικα: Η ακτοπλοϊκή εταιρία είναι η ΝΕΛ. Μετά από σχετικό γράμμα θα σας κάνουν έκπτωση 50%. Αν δυσκολευτείτε, οι αδελφοί Πρόσκοποι στη Λέσβο ίσως να μπορούν να βοηθήσουν, αφού η έδρα της εταιρίας είναι εκεί. Η επισήμανση αυτή αφορά σε μετακινήσεις που θα γίνουν από Καβάλα - Λήμνο - Αϊ Στράτη - Λαύριο. Με ΟΣΕ για Αθήνα – Θεσσαλονίκη και με το ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη - Καβάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες (τηλέφωνα, ονόματα, κτλ. μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου (δεν μπορώ να γράψω τηλέφωνα και ονόματα για ευνόητους λόγους).

"Τα φτερά ανοίξτε πλέρια
Άκρη ο κόσμος δεν έχει,
Είναι πιό όμορφοι οι άγνωστοι παντα γιαλοί"

Καλη Μεγάλη Δραση!
Αν. Τ.Ε Αμπελοκήπων
Κωνσταντίνος Μ. Χριστοφοράτος

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ανιχνευτικά Εργαστήρια. Τι έγινε τα τελευταία χρόνια.

Γεια χαρά παιδιά.

Σ' αυτό το post μάζεψα όσα Ανιχνευτικά Εργαστήρια έχουν πραγματοποιηθεί από τις Τοπικές Εφορείες της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Τα Ανιχνευτικά Εργαστήρια είναι ένας τομέας στον οποίο ομολογουμένως πάσχουμε και πιστεύω ότι ένας μικρός "κουμπαράς ιδεών" θα βοηθήσει όλους μας, μια και απ' ότι βλέπω όλοι έχουμε τη διάθεση να προσπαθήσουμε.
Θυμίζω ότι τα Ανιχνευτικά Εργαστήρια είναι δράσεις που οργανώνονται από τις ΤΕ, έχουν χρηστικό γνωστικό αντικείμενο, το οποίο αναπτύσσεται θεωρητικά και πρακτικά από ειδικό και συνολική διάρκεια 8 - 16 ωρών. Τα Ανιχνευτικά Εργαστήρια μπορούν να οργανωθούν και από Κοινότητες, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον το 1/3 των συμμετεχόντων να είναι Ανιχνευτές ή Ανιχνεύτριες άλλων Κοινοτήτων.
Η συμμετοχή σε ένα Ανιχνευτικό Εργαστήριο είναι προσωπική επιλογή του κάθε Ανιχνευτή. Στο τέλος, απονέμεται βεβαιωτικό στα παιδιά που συμμετείχαν, το οποίο πιστοποιεί τη γνώση που απέκτησαν (έχω ένα τέτοιο βεβαιωτικό σε Corel και μπορώ να το στείλω σε όποιον ενδιαφέρεται).
Για το Πρόγραμμα Προόδου, σαν Εργαστήρια μπορούν να θεωρηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων φορέων (π.χ. Δήμος, Ορειβατικός Σύλλογος κλπ.) τα οποία έχει παρακολουθήσει ένας Ανιχνευτής.

Συνοπτικά τώρα τα Ανιχνευτικά Εργαστήρια που πραγματοποιήθηκεν την τελευταία τριετία είναι:

«ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ»
ΤΕ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, 2007
Περιεχόμενο: Εισαγωγή στην Ιστιοπλοΐα, Τύποι Ιστιοπλοϊκών, Χάρτες, Όργανα, Καιρός, Εισαγωγή στα Ιστιοφόρα & στις Βάρκες που θα χρησιμοποιηθούν, Αρμάτωμα – Πλεύση
Πληροφορίες: Κώστας Τάτσης, info@topiodomi.gr

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
ΤΕ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, 2007
Περιεχόμενο: WEB 2.0, Δημιουργία blog, Προετοιμασία Συνεντεύξεων (ερωτήσεις κλπ.), Συνεντεύξεις σε Διονυσίου Αεροπαγίτου και Λόφο Φιλοπάππου, Πολιτικό Ρεπορτάζ, Θέματα ανά ομάδες, Ετοιμασία άρθρων και σχολίων από τα ρεπορτάζ, Παράλληλες ειδήσεις. Θέματα: Blog των κατοίκων γύρω από το Λόφο Φιλοπάππου, Κήρυξη του λόφου ως οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, Δράσεις των κατοίκων για την περιφρούρηση του λόφου.
Ειδικός Συνεργάτης: Σκάλκος Ιωάννης, δημοσιογράφος
Πληροφορίες: Κώστας Τάτσης, info@topiodomi.gr

«ΘΕΑΤΡΟ, ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΩΝ»
ΤΕ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, 2007
Περιεχόμενο: Εισαγωγή, Δραματουργία, Ο χώρος και ο χρόνος στο θέατρο, Σκηνή, Σκηνογραφία, Φωτισμός, Μουσική, Υποκριτική Τέχνη, Συζήτηση με έναν Ηθοποιό, Έλληνες Θεατράνθρωποι, Ασκήσεις Χαλάρωσης και Δέσιμο της ομάδας, «Παιχνίδι» με αποσπάσματα θεατρικών κειμένων, Απογευματινή Θεατρική Παράσταση, Συζήτηση και κλείσιμο στο φουαγιέ του θεάτρου.
Πληροφορίες: Κώστας Τάτσης, info@topiodomi.gr

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»
ΤΕ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, 2011
Ειδικοί Συνεργάτες: Χρήστος Σούλης , Άρης Φωτιάδης,  Άγγελος Σκερπέλος σκηνοθέτες, Ανδρέας Σωτηρακόπουλος, κινηματογραφιστής, Σταύρος Σπάνος μοντέρ
Πληροφορίες: Κώστας Τάτσης, info@topiodomi.gr


«ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ»
ΤΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΚΟΛΩΝΟΥ, 2008
Περιεχόμενο: Το σκίτσο και το βιβλίο, Επιλογή θέματος, Δημιουργία χαρακτήρων, Κατασκευή εξώφυλλου ή σαλονιού, Έκθεση έργων των συμμετεχόντων σε πασπαρτού
Ειδικός Συνεργάτης - Πληροφορίες: Δημήτρης Καΐλης, dimkail@yahoo.gr


«Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ»
ΤΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΚΟΛΩΝΟΥ, 2008
Περιεχόμενο: Προετοιμασία Παρουσίασης, Σενάριο, Κατασκευή σκηνικών, Επιλογή φωτογραφιών, Συγγραφή κειμένου, Μουσική επιμέλεια, Μοντάζ, Υποδειγματική παρουσίαση
Ειδικός Συνεργάτης: Ομάδα εργασίας Κλάδου Ανιχνευτών ΓΕ
Πληροφορίες: Σωτήρης Μαρούδας, smaroudas@gmail.com



«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ»
ΤΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΚΟΛΩΝΟΥ, 2009
Περιεχόμενο: Θεωρία Φωτός, Φακοί, Διαφράγματα, Φωτοευαισθησία, Γωνίες Λήψης, Βάθος Πεδίου, Πρώτο και Δεύτερο Πλάνο, Τεχνικές, Ασκήσεις, Φωτογραφική εξόρμηση στην Πλάκα, Έκθεση φωτογραφίας
Ειδικός Συνεργάτης: Κωνσταντίνος Σταθιάς
Πληροφορίες: Σταύρος Δημητρόπουλος, dimitropoulosst@yahoo.gr


 
«Α’ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»
ΤΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΚΟΛΩΝΟΥ, 2009
Περιεχόμενο: Τραυματισμοί, Αιμορραγίες, Τεχνητή Αναπνοή, Μαλάξεις, Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη κ.α.
Ειδικός Συνεργάτης: Ερυθρός Σταυρός, ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Δήμος Αθηναίων
Πληροφορίες: Κώστας Βεργίτσης, kvergitsis@gmail.com


 
«ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ»
ΤΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΚΟΛΩΝΟΥ, 2009
Περιεχόμενο: Λήψη video, Φωτογραφία, Power Director, Μοντάζ, Σπηκάζ, Τίτλοι, Εφέ κλπ., Project: 30 χρόνια από το Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη
Ειδικός Συνεργάτης: Κωνσταντίνος Σταθιάς
Πληροφορίες: Σταύρος Δημητρόπουλος dimitropoulosst@yahoo.gr


«ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ»
ΤΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ - ΚΟΛΩΝΟΥ, 2009
Περιεχόμενο: Επαγγελματικός πάγκος και εργαλεία, Κοπή μετάλλου, Φινίρισμα, Τρύπημα, Κόλληση με φλόγιστρο, Ενημέρωση για επαγγελματικές σχολές
Ειδικός Συνεργάτης: Σαββίνα Μεϊμαρίδη, Επαγγελματίας στο χειροποίητο κόσμημα
Πληροφορίες: Μάριον Καραλή, marionkar@hotmail.com


«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ»
ΤΕ ΑΡΕΩΣ, 2009
Περιεχόμενο: Σχολές, Υλικά, Χρώμα, Προσχέδιο, Τεχνική, Κατασκευή Βυζαντινής Εικόνας, Έκθεση κλπ.
Ειδικός Συνεργάτης - Πληροφορίες: Δημήτρης Καΐλης, dimkail@yahoo.gr

Πιστεύω να πήραμε όλοι μερικές ιδέες. Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες. Ζητώ συγνώμη αν ξέχασα κάτι. Όποιος διαθέτει στοιχεία για κάποιο Εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε και το παρέλειψα, ας μου τα στείλει να τα συμπεριλάβω στο post.

Καλή συνέχεια.


Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Φύση και εκπαίδευση

του Κώστα Τάτση


O καθένας μπορεί να πεί εκατοντάδες επιχειρήματα και παραδείγματα  για το πόσο βοηθά η επαφή με την φύση σε μία ευτυχισμένη παιδική ηλικία.  Η φύση παίζει ζωτικό ρόλο στην σωματική και πνευματική υγεία.
Το παιχνίδι στην φύση προσφέρει πολλές ευκαιρίες για έντονη σωματική άσκηση (ΜVPA) από τo σχολικό  παιχνίδι (Pardee, Gilman & Larson, 2005). Οι σχολικές αυλές όμως όλο και περισσότερο καλύπτονται με σκληρά υλικά είναι χωρίς φαντασία και το σχολικό περιβάλλον αναφέρεται στη φύση μόνο ακαδημαϊκά. Οι πόλεις μας είναι ασφυκτικά δομημένες και οι ελεύθεροι χώροι λιγοστοί.    
Υπάρχουν διέξοδοι για την νεολαία της πόλης για παιχνίδι στο ύπαιθρο; Λίγες συλλογικότητες, και ορειβατικοί σύλλογοι,  και κανένα Σαββατοκύριακο στα χωριά καταγωγής των γονέων. Πως οι γονείς και ακόμα περισσότερο οι ασχολούμενοι με την εκπαίδευση θα αξιοποιούν την δύναμη της φύσης;
Εμείς σαν πρόσκοποι έχουμε την άνεση ότι η ζωή στο ύπαιθρο είναι προνομιακό μας πεδίο. Έχουμε  όμως κατανοήσει,  πόσο σημαντικό στην υγεία  το πνεύμα και την ωρίμανση  των παιδιών και δίνουμε το ειδικό βάρος που απαιτείται;
Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση του «φυσικού παιχνιδιού» ως καλύτερου μέσου για υγιεινό τρόπο ζωής στην νεολαία μας. Έξω από τις λέσχες μας σε επαφή με την φύση με βάση το δημιουργικό παιχνίδι και την μάθηση.
Ο φυσικός κόσμος έχει πολλά να προσφέρει. Αυτός μας θρέφει, μας διαπαιδαγωγεί,  γεμίζει τις αισθήσεις μας  ομορφιά και δύναμη.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αιμοδοσία από το 37o Σύστημα Προσκόπων Κολωνού


Το 37ο Σύστημα Προσκόπων Κολωνού σε συνεργασία με τον Μονάδα Αιμοληψίας του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού καλεί όλους τους Προσκόπους και φίλους να αφιερώσουν 5 λεπτά από τον χρόνο τους για να δώσουμε όλοι ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής, στην αιμοδοσία που διοργανώνουμε την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 στην πλατεία δίπλα από το Δημοτικό
Κολυμβητήριο Κολοκυνθούς (Λεάνδρου και Χατζηαποστόλου).

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών για ενηλίκους και παιδιά.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Πληροφορίες - Συμμετοχές:
mkuroglou@hotmail.com
vkolyvas@gmail.com

Παρουσίαση Καλοκαιρινης Μ.Δ. 26ης Κοινότητας Ανιχνευτών



Ενας χρόνος ανυπόμονης αναμονής πέρασε και η 26η Κοινότητα Ανιχνευτών εχει ξανά την χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση της Μεγάλης Καλοκαιρινής Δράσης. Όλοι οι υπερήρωες θα είναι εκει να δούν, να ακούσουν, να επέμβουν και να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις!

Κυριακή 13 Μαρτιου στις 6 μ.μ. στο θέατρο του Γηροκομείου Αθηνών!
Είσοδος απο Λαμψα.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Καλή αρχή


Αυτή είναι η πρώτη ανάρτηση του blog. Στόχος μας είναι, το "Αθήνα Ανιχευτικά" να αποτελέσει ένα χώρο επικοινωνίας μεταξύ όλων όσων ασχολούμαστε με τον Ανιχνευτισμό στην Αθήνα, ένα συνιστολόγιο για ιδέες, δράσεις, εντυπώσεις, εικόνες, σκέψεις.
Εύχομαι το ξεκίνημα να έχει και συνέχεια για να το θυμόμαστε.
Καλή αρχή!