Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

"Για τη Σημαία και μια Πρόσκοπο"

Μια ταινία που θα συζητηθεί... Μια παραγωγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα!
Η 1η Κ.Α. Α/Π Άρεως παρουσιάζει την υπερπαραγωγή:

"Για τη Σημαία και μια Πρόσκοπο"



Η Ανδρομέδα και ο Πήγασος, πράκτορες της Μυστικής Προσκοπικής Υπηρεσίας, αναλαμβάνουν να επανακτήσουν την κλαπείσα Σημαία του 1ου Σ. Α/Π ΑΡΕΩΣ. Τα στοιχεία τους οδηγούν σε φοβερές περιπέτειες…. Μάχες, μπαρ, παρακολουθήσεις, μυστικά όπλα είναι κομμάτια της διαδρομής – κουβάρι που πρέπει να ξετυλίξουν για να φτάσουν στην νίκη!!!! Θα είναι όμως όλες αυτές οι περιπέτειες αρκετές για να κάνουν την Ανδρομέδα να «δει αλλιώς» τον Πήγασο;;;; θα το μάθουμε στην 28η Π.Α.Π.Ε. της ΠΑΤΡΑΣ!!!!      

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Έκτακτο Δελτίο life style

Με χαρά σας ενημερώνουμε πως στα πλατό και τα studios που πραγματοποιούνται τα γυρίσματα της εκπληκτικής ταινίας της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών Α/Π της T.E. Άρεως επικρατεί απόλυτος ενθουσιασμός, καθώς το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαιώνει τους σεναριογράφους, εικονολήπτες – operate και φυσικά τους πρωταγωνιστές της μεγάλης υπερπαραγωγής!


Παρακάτω παραθέτονται μια σειρά από στιγμιότυπα που συνέβησαν μπροστά και πίσω απ’ τις κάμερες κατά τις στιγμές των γυρισμάτων…





Σύντομα και άλλες απίστευτες αποκαλύψεις

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σπάρτη - Ταΰγετος - Καρδαμύλη

"Γνωρίζετε ότι το υψηλότερο δέντρο της Πελοποννήσου φύεται στα 2.030 μέτρα;"

Αρχές Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη χειμερινή μεγάλη μας δράση στα Ιωάννινα και στα Ζαγοροχώρια και στη Σύνοδο γίνεται χαμός. Αξιολόγηση της Δράσης, ιδέες και προτάσεις για όσα έπονται! Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν και η απόφαση επιτέλους πάρθηκε. ΤΑΫΓΕΤΟΣ! το νέο μας ταξίδι… ο καινούργιος μας προορισμός! Και μαζί του, η όμορφη, γραφική και παραθαλάσσια Καρδαμύλη.


Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, δύο ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα και το ταξίδι μας ξεκινά.
Πρώτος μας σταθμός η Σπάρτη και απ’ εκεί η πηγή Μαγγανάρη, απ’ την οποία ξεκινάει το μονοπάτι για το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης.
Απ’ την πρώτη στιγμή, το χιόνι φάνηκε πολύ… Ευτυχώς, υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός για να μείνουμε στεγνοί και ασφαλείς.



Μετά από λίγες ώρες, ήμασταν στο καταφύγιο. Κουρασμένοι, αλλά κεφάτοι, βρεθήκαμε μαζί με τη συντροφιά φίλων ορειβατών απ’ την Μονεμβασιά που βρίσκονταν ήδη εκεί.
Την άλλη μέρα το πρωί, σηκωθήκαμε νωρίς, γύρω στις 5 π.μ., προκειμένου να προλάβουμε τον ήλιο που θα ζέσταινε και θα μαλάκωνε το χιόνι.


Ο δρόμος δύσκολος και ανηφορικός...


...ενώ το μονοπάτι για την κορυφή παντελώς άφαντο. Έτσι, εξ’ όψεως, φύγαμε για τον Προφήτη Ηλία.













Η διαδρομή, η κλίση μετρημένη με το gps έως και 75 με 80 μοίρες, η δυσκολία, ο ιδρώτας θα μας μείνουν αξέχαστα!
Επόμενος σταθμός μας η γραφική Καρδαμύλη. Όμορφη και χειμωνιάτικη, μας υποδέχτηκε με καιρό βροχερό και φουσκοθαλασσιές. Και για να προλάβουμε την κλασική πλέον ερώτηση: "όχι, δεν συναντήσαμε τον ηθοποιό Γιάννη Μπέζο… ούτε γινόντουσαν γυρίσματα για την γνωστή σειρά του."




Αυτά λοιπόν από μια υπέροχη τριήμερη εκδρομή που θα διηγούμαστε για καιρό!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αεροπορική μέρα με ανθρώπους του εδάφους γίνεται;

Γίνεται!
Στα 67 μέτρα πάνω απ’ τη γη, σε ένα παράξενο κτίριο, που τραβάει και καθηλώνει τα βλέμματα, βρίσκονται οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».


Οι Ανιχνευτές μας είχαν την τύχη, να ζήσουν λίγες ώρες, σε ένα μέρος που δύσκολα κανείς αποκτά πρόσβαση…



Αφού περάσαμε ελέγχους, μαγνητικές πόρτες, προσωπικό ασφαλείας και κάτι περίεργους ανελκυστήρες που θύμιζαν  σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, βρεθήκαμε στον πανοραμικό θόλο του Πύργου Αθηνών.


Οι εργαζόμενοι, εξαιρετικά φιλόξενοι, μας «μύησαν» στα μυστικά του επαγγέλματος. Μιας απασχόλησης με τεράστια ευθύνη, αλλά και εξαιρετικές συνθήκες εργασίας και χρηματικές απολαβές.


Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Κοινότητά μας, γύρω απ’ τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Πολιτική Αεροπορία. Μία έρευνα, που στόχο έχει να ανοίξει νέους ορίζοντες επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους της Ελλάδας, της κρίσης και της μιζέριας….


Θα ήταν παράλειψη, να μην αναφερθούμε στην Ειδικότητα Αεροπροσκόπων, που κάθε φορά που πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις, αντιλαμβανόμαστε πως ο φυσικός της χώρος είναι η Αεροπορία μας, οι χώροι και οι άνθρωποί της (με κάθε της έμφαση: πολιτική – στρατιωτική Αεροπορία, Αεραθλητισμός κλπ.).

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

1η Κ.Α. Α/Π Άρεως. Χειμερινή ΜΔΥ στο Ζαγόρι

«Πάει ο παλιός ο χρόνος. Ας γιορτάσουμε….» και για να γιορτάσουμε αποφασίσαμε να πάμε μια χειμερινή Μεγάλη Δράση! Ξέρετε… απ’ αυτές που συνήθως πάμε το καλοκαίρι (!). Μια Μεγάλη Δράση το χρόνο, τί να σου κάνει; Γι’ αυτό, απ’ την αρχή της φετεινής περιόδου, αποφασίσαμε μόλις άλλαζε ο χρόνος, να ταξιδεψουμε για μέρη μακρινά, όμορφα, περιπετειώδη και κατ’ ουσίαν διαφορετικά απ’ την Αθηναϊκή μας πραγματικότητα…

Στις 2 Ιανουαρίου του 2012, φορτώσαμε στους ώμους τα σακίδια και αναχωρήσαμε για Ιωάννινα.
Το ταξίδι μακρύ και κουραστικό, αλλά μόλις φτάσαμε στην πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων αποζημιωθήκαμε απ’ την ομορφιά και κυρίως τη φιλοξενία  των αδερφών Ιωαννιτών Προσκόπων.


Η νύχτα πέρασε και το επόμενο πρωινό μας βρήκε στη στάση του λεωφορείου να αναχωρούμε για το σπήλαιο του Περάματος! Η διαδρομή μοναδική,  ενώ η θέα της λίμνης από την έξοδο του σπηλαίου, μας έκανε να χαθούμε στην ομορφιά και τους θρύλους για τον Αλή Πασά και την κυρά Φροσύνη! Το απόγευμα ήταν διαφορετικό. «Εξερεύνηση» της ζωής της πόλης και έρευνα για την αργυροχοΐα, μία απ’ της σπουδαιότερες ενασχολήσεις των Ιωαννιτών.



Το νέο ξημέρωμα θα μας μείνει ως «αξημέρωτο», καθώς αξημέρωτα σηκωθήκαμε,  ώστε να προλάβουμε να φάμε το πρωινό μας, πριν αναχωρήσουμε για τα Ζαγοροχώρια!
Πορεία ως τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη, όπου οι νέοι της Ανιχνευτικής παρέας έλαβαν τα προσκοπικά τους ονόματα. Είναι παράδοση του Συστήματός μας, τα προσκοπικά ονόματα να δίνονται στους Ανιχνευτές, σε «ξεχωριστές» τοποθεσίες. Ακολούθως,  «κόντρα» στο μονοπάτι ως το Μεγάλο Πάπιγκο. Χιόνι, χάρτης, πυξίδα, σακίδιο «...την ονειρεμένη αυτή ζωή τη λεν Προσκοπική», που λέει και το τραγούδι!






Στο Πάπιγκο διανυκτερεύσαμε σε ένα πανέμορφο πετρόκτιστο παραδοσιακό οίκημα, το οποίο είχε ένα μικρό πρόβλημα…… ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ! Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσφιχτούν οι σχέσεις μας, καθώς αγκαλιασμένοι και μέσα στους υπνόσακούς μας, αντιμετωπίσαμε τη νύχτα με τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες…
Την άλλη μέρα το πρωί, ξεκινήσαμε  για το χωριό Αρίστη, απ’ το γεφύρι της οποίας ξεκίνησε η διαδρομή μας με ράφτινγκ στο ποταμό Βοϊδομάτη.





Μετά από τρεις ώρες πλεύσης στα υπέροχα νερά, με δύο στάσεις, η μία για βουτιές απ’ τους βράχους και η άλλη για να επισκεφτούμε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, φτάσαμε στην όμορφη Κλειδωνιά και το γεφύρι της.






Η νύχτα μας βρήκε κουρασμένους στα Ιωάννινα, αλλά ήταν τελευταία νύχτα τις εκδρομής μας… δε θα μπορούσαμε να μείνουμε μέσα. Το επόμενο πρωινό αφού ταχτοποιήσαμε το χώρο παίξαμε δυο τρία πρωταθληματάκια και εν συνεχεία πήραμε το ΚΤΕΛ για την επιστροφή.
Η Μεγάλη αυτή Δράση έγινε η αφορμή για νέες εμπειρίες και εικόνες που θα διηγούμαστε για καιρό.


Ας ξεκουραστούμε λοιπόν γιατί η Καθαρή Δευτέρα είναι κοντά και ο Ταΰγετος, το καινούργιο μας ταξίδι, ο νέος μας προορισμός, μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε...!

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ανιχνευτικό Εργαστήριο Μετεωρολογίας


Το Σάββατο 3 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Μετεωρολογίας, που διοργανώνει η Τοπική Εφορεία Άρεως, σε χώρο που ευγενικά μας παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, στο κέντρο της πόλης, με ειδικό συνεργάτη τον μετεωρολόγο κ. Τάσο Αρνιακό.
Η ιδέα, προέκυψε μέσα από τις συνόδους των Κοινοτήτων, με κίνητρο την ανάγκη παιδιών και βαθμοφόρων να γνωρίσουν την επιστήμη της Μετεωρολογίας, να έρθουν σε επαφή με το ενδιαφέρον αντικείμενο που λέγεται καιρός, να κατανοήσουν τις έννοιες που το περιβάλλουν, και να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η πρόγνωση. Και ακόμα να γνωρίσουν πώς όλα αυτά χρησιμεύουν στην προετοιμασία των ανιχνευτικών δράσεων και πώς εφαρμόζονται στις δραστηριότητες της καθημερινότητας, στη ζωή μας.
Για το σκοπό αυτό, οι βαθμοφόροι των Κοινοτήτων, οργάνωσαν το Εργαστήριο, φροντίζοντας για την υλικοτεχνική κάλυψη και την υποδομή. Τα παιδιά προετοιμάστηκαν, αναζητώντας διαδικτυακά πληροφορίες και συγκεντρώνοντας τις απορίες και ερωτήσεις τους, που έθεσαν στον ειδικό συνεργάτη.


Αρχικά, ο κ. Αρναικός, μίλησε στους Ανιχνευτές για τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραμάτισαν οι καιρικές συνθήκες στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από την προϊστορία εως σήμερα.
Από την καλλιέργεια της γης και την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση, ως τη σημασία που διαδραμάτισε η πρόγνωση του καιρού για την ανθρωπότητα, αποτελώντας συχνά καθοριστικό παράγοντα, σε μάχες με στρατηγική, οι οποίες σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία.
Επίσης, έγινε αναφορά στο πώς ο καιρός επηρεάζει και πώς μπορεί να αλλάξει, από τη μια στιγμή στην άλλη, τη ζωή του ανθρώπου, πράγμα που αποτυπώνεται και μέσα από την τέχνη, σε τραγούδια, πίνακες, θεατρικά έργα, και κινηματογραφικές ταινίες.
Το Εργαστήριο περιελάμβανε παρουσίαση, με οπτικοακουστικά μέσα πάνω στις βασικές γνώσεις Μετεωρολογίας, και ανάλυση περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, όπως:
  • Ηλιακό σύστημα
  • Σύσταση ατμόσφαιρας
  • Θερμοκρασία και θερμομετρικές κλίμακες
  • Φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • Κύκλος του νερού
  • Υγρασία
  • Μηχανισμοί μετάδοσης της θερμότητας
  • Τύποι νεφών
  • Αέριες μάζες
  • Ατμοσφαιρική πίεση
  • Υψηλό και χαμηλό βαρομετρικό
  • Άνεμοι
  • Ψυχρά και θερμά μέτωπα
Αναφέρθηκε επίσης πώς μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα και να προβλέψουμε τον καιρό, παρατηρώντας κι ερμηνεύοντας με λογική σκέψη, τη συμπεριφορά των πουλιών και των ζώων, καθώς και φυσικών φαινομένων, όπως η θέση και η φωτεινότητα του φεγγαριού και του ήλιου.
Παρουσιάστηκαν μετεωρολογικά sites, τα οποία συμβουλευθήκαμε, για να δούμε πώς προκύπτει η πρόγνωση του καιρού, ακόμη και για μια εβδομάδα μετά, καθώς και προτεινόμενη βιβλιογραφία.


Οι Ανιχνευτές, δούλεψαν πάνω σε μετεωρολογικούς χάρτες και εφάρμοσαν τις γνώσεις που έλαβαν. Χωρίστηκαν σε ομίλους έρευνας με αντικείμενα όπως η νεφολογία, τα μέτωπα κακοκαιρίας, και τα μετεωρολογικά όργανα.
Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο, θα συνεχιστεί σε δυο εβδομάδες, με τις παρουσιάσεις των ομίλων, με δυο ακόμα θέματα που αφορούν στην πρακτική Μετεωρολογία και τις αναγνωρίσεις, καθώς και με ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων, που ετοίμασαν οι βαθμοφόροι μας.
Η διοργάνωση του Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Μετεωρολογίας μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας στην πόλη αλλά και τη φύση. Οι Ανιχνευτές στο εξής δεν θα βγαίνουν απ' το σπίτι τους και δεν θα πηγαίνουν στις δράσεις τους, χωρίς να έχουν μελετήσει τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες και θα είναι προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουν, γιατί ..."έχει ο καιρός γυρίσματα".


Το Εργαστήριο δε θα μπορούσε να γίνει, χωρίς τη σημαντική συνδρομή των ανθρώπων που το στήριξαν.
Ευχαριστούμε:
  • Τους βαθμοφόρους που το σχεδίασαν και το οργάνωσαν.
  • Τους Ανιχνευτές που συμμετείχαν
  • Την ΕΑΣΥ του Δήμου Αθηναίων και τον κ. Ηρακλή Μαρκουίζο, πρόεδρο της Ε.Κ.Σ της Π.Ε Αθηνών, για την παραχώρηση του χώρο στον οποίο φιλοξενηθήκαμε
  • Τον Κώστα Βεργίτση, Έφορο του Κλάδου Ανιχνευτών της Αθήνας, για τη βοήθειά του
  • Τον Κώστα Τάτση, Έφορο του Κλάδου Ανιχνευτών της Ακρόπολης, που θα μας παρουσιάσει θέματα του δεύτερου μέρους
  • Τον κ. Τάσο Αρνιακό, ο οποίος, με την επιστημονική του ιδιότητα μας έδωσε λίγες από τις γνώσεις του, με την προσκοπική του μας έδωσε το παράδειγμα, και με την προσωπικότητά του μας ενέπνευσε.
Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο Μετεωρολογίας συνεχίζεται το Σάββατο 17 Μαρτίου.