Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ken Robinson- Αλλαγή των εκπαιδευτικών προτύπων

Ανιχνευτικό Εργαστήριο Φωτογραφίας

Μερικές εικόνες από το Ανιχνευτικό Εργαστήριο Φωτογραφίας, που πραγματοποιήθηκε στο 56ο ΣΠ Ακροπόλεως, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν και στους βαθμοφόρους της ΤΕ Ακροπόλεως, που το διοργάνωσαν και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ειδικό συνεργάτη, που πρόσφερε τις γνώσεις του για το Εργαστήριο.







Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

"Νυχτοπερπατήματα"

Σαββατοκύριακο, 23-24 Φεβρουαρίου 2013.
Οι Ανιχνευτές της 1ης Κ.Α. Τ.Ε Άρεως, είχαν την ευτυχία να ταξιδέψουν με συνοδό τους τη γεμάτη σελήνη στα μονοπάτια της Πάρνηθας.



Μια όμορφη εκδρομή γεμάτη με Περιπέτεια, με τις αισθήσεις μας στο κόκκινο, τους ήχους και τις μυρωδιές της νυχτερινής φύσης, να πλημμυρίζουν τον χώρο  γύρο μας...



Και τέλος το καταφύγιο... ζεστό, έτοιμο να μας παρέχει ψυχαγωγία, αλλά και την απόλαυση του νυχτερινού ύπνου στον υπνόσακο!!!


Η Επιστροφή μας, απ' το φαράγγι της Χούνης, σε μια υπέροχη διαδρομή που την κατεβήκαμε εντυπωσιακά γρήγορα!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο ρόλος του δάσους στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος


Παρουσίαση της Βασιλικής Σφήκα,
Ανιχνεύτρια 1ης Κ.Α. Τ.Ε. ΑΡΕΩΣ

ΘΕΜΑ: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Το δάσος είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και πολυσύνθετα συστήµατα, µε τη  μεγαλύτερη κατανοµή ανάµεσα στα χερσαία οικοσυστήματα στον πλανήτη γη, καλύπτοντας το 32% της γήινης επιφάνειας. Στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 20% της επιφάνειάς της.



Το δάσος είναι ένα σύνολο από διάφορα φυτά, όπως δέντρα, θάµνοι ή φρύγανα, από ζώα και από μικροοργανισμούς, που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση τόσο µεταξύ τους όσο και µε το έδαφος και το κλίµα που επικρατεί στην περιοχή.  Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο  µε δική του δοµή,  ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το δασικό οικοσύστημα που παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Το δάσος είναι πολύτιμο γιατί εκτός από τον απορρυπαντικό του ρόλο:

Μειώνει την ένταση του ανέμου. Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μέσα σε δάσος πεύκων η κίνηση του ανέμου σταματά τελείως, σε δάσος ελάτων η απόσταση φθάνει τα 120 μ. και σε δάσος ελάτης και ερυθρελάτης μόνο στα 40-50 μέτρα.
Μετά από το δάσος (στην υπήνεμη πλευρά) η ένταση του ανέμου μειώνεται στο 12-15% της αρχικής (στο ύπαιθρο) σε απόσταση 400 περίπου μέτρων, δηλαδή περίπου σε απόσταση 15πλάσια του ύψους των δένδρων του δάσους.



Αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες: μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές και παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης.
Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στο ύπαιθρο.


Αναβαθμίζει την ποιότητα του νερού. Η ποιότητα του νερού εξαρτάται και από το είδος της βλάστησης. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι από τα δάση οξυάς βγαίνει πολύ καλό νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την αποσύνθεση της φυλλοστρωμνής της οξυάς παράγονται χημικές ουσίες που δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νερού. Γενικά, το νερό από το δάσος έχει ευνοϊκότερη αντίδραση pH, μειωμένη συγκέντρωση αμμωνιακών και νιτρικών αλάτων και περισσότερα ωφέλιμα ιόντα ορυκτών ουσιών, και πολύ λιγότερα κολοβακτηρίδια.


Εμποδίζει την διάβρωση. Το δάσος ασκεί πολύ µεγάλη επίδραση στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και συνεπώς από την υποβάθμιση και την ερημοποίηση, συνέπειες που έχουμε γνωρίσει στη χώρα µας.





Εμποδίζει την εξάτμιση του απορροφημένου νερού και έτσι έχουμε αύξηση της υγρασίας του εδάφους που μπορεί να φτάσει μέχρι και 24%.


Βοηθά στην γονιμότητα του εδάφους με την ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών.
Ευδοκιμούν σε αυτό πάμπολλα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.


Ωφελεί στην μελισσοκομία. Στο δάσος υπάρχουν πολλά είδη φυτών που προσφέρουν τροφή στα σμήνη των μελισσών και συμβάλλουν στην ποιότητα του μελιού.


Προσφέρει μεγάλη ποσότητα βιομάζας ξύλου ρητίνης.

Το δάσος είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος µε πολύ µεγάλη οικονοµική σηµασία. Ένα από τα πολυτιμότερα προϊόντα του είναι το ξύλο,  το οποίο χρησιμοποιείται στην οικοδοµική,  τη ναυπηγική,  την κατασκευή επίπλων, εργαλείων, παιχνιδιών και διαφόρων αντικειμένων. Ξύλο κατώτερης ποιότητας χρησιμοποιείται ως καύσιµη ύλη,  αλλά και στην παραγωγή χαρτοπολτού για την κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού.  Το ξύλο αποτελεί σήµερα την πρώτη ύλη για 175 τουλάχιστον βιομηχανικά χηµικά προϊόντα.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το Μακρινό μας ταξίδι….. μια ΠΟΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (χειμερινή)


Βουλγαρία: Σόφια – Βίτοσα – Πρίνι
1-7 Ιανουαρίου 2013


 Η Σύνοδος της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών Αεροπροσκοπών Τ.Ε. Άρεως το αποφάσισε, οι όμιλοι σχηματίστηκαν και η καλή δουλειά ξεκίνησε!

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το πιο μεγάλο κατόρθωμα της Κοινότητά μας, μια δράση στο Εξωτερικό θα ήταν γεγονός!

Προορισμοί μας: Η γειτονική Βουλγαρία και συγκεκριμένα η πόλη της Σόφιας και τα όρη Βίτοσα και Πρίνι.

Επίσκεψη σε μέρη μαγευτικά και ταυτόχρονα με κέφι, περιπέτεια, καλή παρέα και πάνω απ’ όλα την συντροφιά μας που μεγαλώνει….

Εικόνες που θα μείνουν εκτός απ’ αυτόν εδώ το διαδικτυακό τόπο και πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας.


Η Πόλη της Σόφιας: Ένα απίστευτο μέρος όπου σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου βρίσκεις έναν ορθόδοξο ναό, έναν καθολικό ναό, ένα τζαμί και μία συναγωγή να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους! Ένα μέρος που συναντάς από σοβιετικές πολυκατοικίες, γαϊδαράκια που  μαζεύουν τα σκουπίδια, μοντέρνους ουρανοξύστες, νεοκλασικά κτίρια μέχρι φυσικά χλιδάτα εμπορικά κέντρα….

 

 
























Τα αθλήματα του χιονιού: Ταξίδι στην Βουλγαρία χωρίς παιχνίδια στο χιόνι δεν γίνεται… τούμπες, αλλά και επιδώσεις δεν έλειψαν!
 
















Η πορεία στο όρος Βίτοσα ήταν μοναδική!!! Ένα υπέροχο πυκνό δάσος, χιόνι και στο τέλος ένας πανέμορφος καταρράκτης  αποζημίωση για την κούραση και το κρύο…
 























Η επίσκεψη στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Μποϊάνσκα: Το μοναδικό απ’ τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο, που βρίσκεται στην πόλη και στα περίχωρα της Σόφιας. Ένα υπέροχο μέρος που είχαμε την τύχει να θαυμάσουμε τις πρώτες ορθόδοξες τοιχογραφίες με την μορφή που τις ξέρουμε σήμερα!  
  











Γεύσεις και Χοροί της Βουλγαρίας: Εάν απίστευτο κλείσιμο συντροφιά με Προσκόπους απ’ την Βουλγαρία που μας αποδεικνύει πως οι δύο λαοί δεν έχουν έχουν και πολλές διαφορές σε γεύσεις και παραδόσεις!!!!