Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η 24η & 37η ΚΑ στον 29ο Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών


Αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, πρόσκοποι από όλη την Αθήνα ήταν παρόντες σε μια ακόμη εθελοντική δραστηριότητα. Άλλη στο Καλλιμάρμαρο, άλλη στις Στήλες του Ολυμπίου Διός και άλλη στην Κατεχάκη, όλες οι προσκοπικές παρέες ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν.

Κάθε πράξη και κάθε ιδέα, όπως είναι ο Προσκοπισμός, έχει μία βάση, απ' όπου πηγάζει.
Η βάση του δικού μας Εθελοντισμού έχει δύο συνισταμένες. Η μία είναι ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτουμε και η άλλη είναι η έμφυτη συμπόνια προς το συνάνθρωπο. Τον ελεύθερο χρόνο δεν τον κερδίσαμε, παρά είμαστε τυχεροί και τον έχουμε. Ούτε για τη συμπόνια ή την ευαισθησία του χαρακτήρα μας κάναμε τίποτα, απλά έτσι γεννηθήκαμε.

Με αυτά τα ολίγα, το ύφος που διακατέχει τον σημερινό εθελοντή Πρόσκοπο δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια "απλή" δράση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Αυτός που καθημερινά προσφέρει τον χρόνο και τα ψυχικά του αποθέματά, για την ιδέα του Προσκοπισμού θεωρείται από πολλούς εθελοντής καθημερινά. Έτσι και στον Μαραθώνιο, κάθε χρόνο, ο Πρόσκοπος έχει την ευκαιρία να δείξει στο κοινωνικό σύνολο τι πραγματεύεται η Κίνησή μας, ποιο δηλαδή είναι το πρόσωπο του Προσκοπισμού.

"Το χαμόγελο και η καλή σας διάθεση είναι τα όπλα μας για την επιτυχία της σημερινής διοργάνωσης", μας είπαν όταν βρεθήκαμε στο Σύνταγμα, το βροχερό και παγωμένο πρωινό της Κυριακής.

Οι ανιχνευτές του 24ου και του 37ου Συστήματος ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας, παρά τις αντιξοότητες, αυτό που η καρδιά τους τους έλεγε... ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ. Έστησαν το σημείο τροφοδοσίας στα πέντε χιλιόμετρα και με γέλια και χαρά ξεκίνησαν τη μέρα τους.

Οι Ανιχνευτές διάβασαν τις οδηγίες του εθελοντή και ο όμιλος εξήγησε σε όλους τι πρέπει να κάνουν.

Τα παιδιά συνεργάστηκαν πραγματικά άψογα με τους υπόλοιπους εθελοντές και έγιναν όλοι μαζί μια ομάδα.

Ο χρόνος έτρεξε γρήγορα. Οι αθλητές άρχισαν να περνούν από μπροστά μας και τα παιδιά με γέλιο και χαρά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Παρά τα απρόοπτα, με τα πρώτα μπουκάλια που έφυγαν στην στιγμή, οι Ανιχνευτές μας ανταποκρίθηκαν με αποτελεσματικότητα.

Φεύγοντας από τον χώρο μας είδαμε το Μαραθώνιο των μικρών. Για επτακόσια μέτρα, μέχρι τον τερματισμό τα μικρά μελλοντικά Λυκοπουλάκια έδωσαν τα πάντα!

Μια βόλτα στους Χορηγούς του 29ου Μαραθωνίου έβαλε τους Βαθμοφόρους σε μπαλονίστικους και μπανανίστικους μπελάδες...

Η ώρα να αλλάξουμε πόστο ήρθε μετά από τέσσερεις ώρες. Έτσι, οδηγηθήκαμε στα φορτηγά που έφερναν τα ρούχα από τους δρομείς του Μαραθώνα. Τσάντες, νούμερα, εκατοντάδες, χιλιάδες σειρές με αντικείμενα... Όταν ένας παγωμένος και κατακουρασμένος δρομέας, μετά από τα 42 χμ του Μαραθωνίου, ζητούσε την τσάντα με τα πράγματά του, θα έπρεπε σε λιγότερο από ένα λεπτό να του τα δώσεις. Ευθύνη, χαρά, αγάπη, θαυμασμό είναι λίγα από τα συναισθήματα που ένιωθες τη στιγμή όταν άπλωνες τα χέρια, να του δώσεις την τσάντα...
Η δράση τελείωσε με την επίσκεψη στο dome του Μαραθωνίου στο Ζάππειο. Εκεί, ένα ολιγόλεπτο βίντεο μας υπενθύμισε την σημαντικότητα του Μαραθωνίου, του βασιλιά των αθλημάτων.


Λίγα ιστορικά δεδομένα για την μεγάλη γιορτή του Μαραθωνίου

Ο Μαραθώνιος δρόμος έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Γεννήθηκε από ένα πραγματικό και ιστορικό γεγονός. Συμβολίζει τη διαδρομή που έκανε ο Αθηναίος στρατιώτης Φειδιππίδης από το πεδίο της μάχης στο Μαραθώνα έως την Αθήνα.
Το 490 π.Χ. η πανίσχυρη αυτοκρατορία των Περσών αποφάσισε να επεκταθεί στην Ευρώπη και επιτέθηκε στις ελληνικές πόλεις – κράτη. Οι πρώτες πόλεις της κυρίως Ελλάδος που δέχτηκαν την περσική επίθεση ήταν η Ερέτρια και η Αθήνα. Οι Αθηναίοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στον κάμπο του Μαραθώνα. Παρ’ όλο που ο στρατός τους μειονεκτούσε αριθμητικά, κατάφεραν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των Περσών και εφαρμόζοντας το καταπληκτικό σχέδιο του Μιλτιάδη πέτυχαν μια λαμπρή νίκη αναγκάζοντας τους Πέρσες να υποχωρήσουν. Το χαρμόσυνο νέο της νίκης μετέφερε στην Αθήνα ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης διανύοντας την απόσταση των 42 χλμ. από το Μαραθώνα ως την Αθήνα σε τρεις περίπου ώρες. Ο Φειδιππίδης έκανε την απόσταση αυτή φορώντας την πανοπλία του κι έχοντας τα όπλα του. Μόλις έφθασε στην Αθήνα είπε την ιστορική έκφραση «Νενικήκαμεν» κι έπειτα σωριάστηκε νεκρός.



Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών!
Ευχαριστούμε τον ΣΕΓΑΣ για την άψογη συνεργασία και ιδιαίτερα την υπεύθυνη κ. Χριστίνα Τσαγδή, για τον συντονισμό.

Links:
Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Site 29ου Κλασικού Μαραθωνίου
Αποτελέσματα Μαραθωνίου

Με βαθιά εκτίμηση για την αέναη εθελοντική προσφορά σας παιδιά μου

Οι αρχηγοί σας,

Μάνος Κύρογλου, ΑΣ 37ου Σ.Π.
Παύλος Συμπεράς, ΑΚΑ 24ου Σ.Α/Π.
Βασίλης Κολυβας, ΑΚΑ 37ου Σ.Π.

1 σχόλιο:

  1. Είναι μια ακόμα καλή εθελοντική πράξη απέναντι στον συνάνθρωπο μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους Αρχηγούς για την εμπιστοσύνη τους απέναντι μου. Έζησα σωστές καλές στιγμές μαζί με τους Ανιχνευτές. Γεια Χαρά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή