Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

«Θέατρο είναι…»


Γεια χαρά σε όλους

Η εμπειρία ήταν εξαιρετική. Χαμόγελα, βλέμμα καθαρό, έφηβοι με άποψη, κριτική σκέψη, θετική ενέργεια, κεραίες ανοιχτές. Παίρνω το θάρρος, χωρίς να έχω ζητήσει την άδεια τους, για αυτό και ανυπόγραφα, να σας στείλω τα διαμάντια που «μου χάρισαν» τα παιδιά, λίγο πριν αποχωρήσω…! Αξίζει να τα διαβάστε με την πρέπουσα προσοχή. Η αντιγραφή είναι ακριβής.

Ε, λοιπόν, εγώ σας ευχαριστώ!

Φιλικά,
Μαρία Γρηγοροπούλου (*)


«Θέατρο είναι…»

«Το θέατρο για μένα είναι κάτι ξεχωριστό. Μέσα από το θέατρο ο ηθοποιός μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, το πώς νιώθει! Αλλά και ο θεατής το βρίσκει κάπου που μπορεί να χαλαρώσει και να ξεχαστεί. Αυτό είναι για μένα!»

«Θέατρο για μένα είναι μια διαφορετική διάσταση από την κανονική στην οποία κάποιος μπορεί να εκφραστεί με όποιο τρόπο θέλει, να γίνει όποιος θέλει (άνθρωπος, ζώο ή αντικείμενο, έμψυχο ή άψυχο) και να καταφέρει να κάνει ότι αυτός/αυτή επιθυμεί!!!»

«Θέατρο για μένα είναι το να βλέπεις με τα δικά σου μάτια καθημερινές καταστάσεις με πράξεις και συναισθήματα άλλων. Έτσι καταφέρνεις να δεις από διαφορετικά ματιά…»

«Τι είναι θέατρο; Σίγουρα μια λέξη δεν μπορεί να το περιγράψει όπως κανένας δεν μπορεί να περιγράψει μια τέχνη τόσο απλά. Είναι όμορφο και δημιουργικό και μπορεί να βγάλει στον άνθρωπο συναισθήματα που δεν ήξερε ότι είχε. Είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν προχωρήσει τόσο πολύ την φαντασία τους. Είναι κάτι καθημερινό που ταυτόχρονα είναι τόσο σημαντικό και δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτό. Θέατρο είναι δημιουργική υποκριτική.»

«Θέατρο είναι οι τέχνες και οι τέχνες είναι θέατρο.»

«Το θέατρο είναι ένας τρόπος έκφρασης, μια πύλη μηνυμάτων, ένας προβληματισμός και μια συνέχιση του είναι μας…»

«Θέατρο είναι γνώση. Θέατρο είναι τέχνη»

«Θέατρο για μένα προσωπικά είναι η χαρά και η λύπη μέσα από κάποιες κινήσεις! Το θέατρο είναι τρόπος ζωής και το αγαπώ!»

«Θέατρο είναι ο χώρος και η αλληλεπίδραση, ανάμεσα σε δύο ομάδες ανθρώπων με σκοπό την έξαψη της φαντασίας, τη διέγερση συναισθημάτων και τη ψυχαγωγία…»

«Θέατρο: έκφραση, διασκέδαση, αγάπη, φαντασία, σκετς, εμπιστοσύνη, χαρά, αφοσίωση, ανάγκη, διαφορετικότητα.»

«Θέατρο για μένα είναι ένα μέρος στο οποίο άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες τείνουν να γίνουν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που είναι για λίγες ώρες. Δηλαδή προσπαθούν να ενσαρκωθούν με το χαρακτήρα που τους δίνεται ξεχνώντας αυτό που είναι στην καθημερινή τους ζωή. Πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος να ψυχαγωγηθείς και να ξεχαστείς από αυτά που σου συμβαίνουν κάθε μέρα.»

«Το θέατρο είναι τρόπος έκφρασης. Κάθε φορά ξεχωριστός για κάθε άνθρωπο. Τον χαρακτηρίζει και πολλές φορές τον γεμίζει συναισθήματα όπως αγάπη για αυτό που κάνουν οι ηθοποιοί, και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα…»

«Θέατρο εστί…Πάθος, διαφορετικότητα, προσποίηση η επιθυμία για μια άλλη ζωή. Η ανάγκη για την απόδραση από το κλουβί της καθημερινότητας, ο αυθορμητισμός που μας κάνει να ξεχωρίζουμε, η τέχνη που μας οδηγεί στις υπόλοιπες, μια αρχαία κληρονομιά, η σωτηρία της ψυχής μας.»

«Θέατρο είναι η σωτηρία της ψυχής. Ο εξαγνισμός με το άλλο όνομα. Η προστυχιά και η αγνότητα, το γέλιο και το κλάμα, ότι δίνεις θα πάρεις, το θέατρο είναι όλα και το τίποτα, το θέατρο είναι…»

«Θέατρο για μένα, είναι το μέσο να εκφράσεις μια ιδέα, ένα συναίσθημα, μια κριτική ελεύθερα χωρίς να εξαρτάσαι από το αν συμφωνούν οι υπόλοιποι…»


  • H Μαρία Γρηγοροπούλου είναι θεατρολόγος, υπεύθυνη του Τμήματος Μουσειοπαιδαγωγών στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" και μαζί με το Στέλιο Χλιαρά βοήθησε σαν Ειδικός Συνεργάτης στο Ανιχνευτικό Εργαστήριο Θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου