Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Για την Ημέρα Σκέψης

Κάθε χρόνο στις 22 Φλεβάρη, οι πρόσκοποι όλου του κόσμου έρχονται πιο κοντά με την Ημέρα Σκέψεως, μια γιορτή αφιερωμένη στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, την φιλία, στην κοινή προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων της γης, να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως Ημέρα Σκέψεως με αφορμή την κοινή ημερομηνία γέννησης του Αρχιπροσκόπου Robert Baden Powell (BP) και της Αρχιοδηγού Olave Baden Powell.
Ο Λόρδος Robert Stephenson Smyth Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές παγκοσμίως που προώθησαν τη βοήθεια προς τον πλησίον και τη συνειδητή ενεργή δράση στην ανθρωπότητα.
  • Ευχαριστώ τη Βάσια Μπιρλιράκη για την παρατήρηση της σχετικά με το σωστό τρόπο γραφής του ονόματος του BP

Τα παιδικά χρόνια


Ο BP γεννήθηκε στο Paddington του Λονδίνου, στις 22 Φεβρουαρίου του 1857. Ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του Reverend Baden-Powell (1796-1860), καθηγητή γεωμετρίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο οποίος πέθανε όταν ο νεαρός Baden Powell ήταν μόλις τριών ετών. Το επίθετο του Baden Powell συνδύαζε τα ονόματα δύο οικογενειών των Powell από την ανατολική Αγγλία και των Baden από το Γιορκσαϊρ.
Σαν παιδί ο BP ήταν μικροκαμωμένος αλλά ζωηρός. Ασχολείτο με πολυάριθμες δραστηριότητες και αναζητούσε μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του την περιπέτεια. Πάντα πρόθυμος να μάθει καινούργια πράγματα, αγαπούσε το ύπαιθρο και τη θάλασσα, έκανε εκδρομές και συχνά προτιμούσε την εξερεύνηση των δασών. Είχε τη φήμη ηθοποιού και μίμου και η συμβολή του σε συναυλίες, διασκεδάσεις και θεατρικές παραστάσεις γινόταν πάντα δεκτή με ενθουσιασμό. Η δεξιοτεχνία του ως καλλιτέχνη ήταν αξιοσημείωτη, έκανε σκίτσα, ιχνογραφήματα και ακουαρέλες, έπαιζε πιάνο και βιολί και του άρεσε να παίζει θέατρο.

Ο στρατιωτικός



Όταν ενηλικιώθηκε ο BP έδωσε εξετάσεις και φοίτησε στη στρατιωτική σχολή. Σε ηλικία 19 ετών, άρχισε την στρατιωτική του θητεία στην Ινδία, κι αργότερα υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, στη Μάλτα και στη Νότια Αφρική, όπου το 1900 τον βρίσκει να είναι στρατιωτικός διοικητής της πόλης Mafeking, η οποία πολιορκείται από τους επαναστατημένους Μπόερς, αποίκους ολλανδικής καταγωγής. Αποκομμένος από ενισχύσεις ο BP στρατολογεί νεαρά αγόρια και τους αναθέτει βοηθητικές εργασίες και ελαφρά αμυντικά καθήκοντα. Έκπληκτος διαπιστώνει ότι τα παιδιά είναι άτομα υπεύθυνα και ότι όταν τους δείξει κανείς εμπιστοσύνη, είναι σε θέση πολλά ν' αντέξουν και πολλά να φέρουν σε πέρας. Με την εφευρετικότητα του και τη βοήθεια των παιδιών κατάφερε να κρατήσει την πόλη για 7 ολόκληρους μήνες. Ο ΒΡ για αυτή τη επιτυχία του έγινε ήρωας της χώρας του και στα 43 του χρόνια γίνεται ο νεότερος υποστράτηγος του Βρετανικού στρατού.
Επιστρέφοντας το 1901 στην πατρίδα του, ο BP γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Τα νέα του νεανικού σώματος που είχε οργανώσει, έχουν φτάσει στη Βρετανία και έχουν ξεσηκώσει κύμα θαυμασμού. Η νεολαία διαβάζει με με ζήλο το βιβλίο του BP "Εγχειρίδιο του Προσκόπου", που έχει γραφτεί αρχικά ως βοήθημα για για τη βελτίωση της προετοιμασίας των νέων που κατατάσσονταν στο στρατό. Εκείνος όμως δεν επιθυμεί να έχουν στα χέρια τους οι έφηβοι ένα βιβλίο στρατιωτικό παίρνει την απόφαση να το ξαναγράψει και αρχίζει να το αναπροσαρμόζει.

Η κατασκήνωση του Brownsea


Πολύτιμες ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισε ο BP από την πρώτη πειραματική κατασκήνωση στο νησί Brownsea. Με 22 νεαρούς απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις της Αγγλίας, στις 29 Ιουλίου του 1907, περνά με μια βάρκα από το σημείο Seaband Poole απέναντι, στο νησί. Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρές ομάδες, τις ενωμοτίες, με επικεφαλής της καθεμιάς το μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί. Οι ενωμοτάρχες είναι πλήρως υπεύθυνοι για τις μικρές τους ομάδες. Η εκπαίδευση των παιδιών περιέχει διάφορες δραστηριότητες, όπως ιχνηλασία, παρατηρητικότητα, χαρτογράφηση, σηματοδοσία, κατασκευές, πρώτες βοήθειες και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με την κατασκηνωτική ζωή και τη δράση στην ύπαιθρο, αλλά και κανόνες ιπποτισμού, ψυχαγωγία κ.α.
Το σύστημα γίνεται δεκτό με ενθουσιασμό από την αγγλική κοινή γνώμη, η οποία βλέπει σε αυτό δυο μεγάλα πλεονεκτήματα: Πρώτον, πειθάρχηση της νεολαίας χωρίς εξαναγκασμούς και ποινές και, δεύτερον, εκκόλαψη μιας καθαρά αταξικής νεανικής κοινωνίας.
Τον επόμενο χρόνο, το 1908, ο BP επανεκδίδει το βιβλίο του, με τον εκδοτικό οίκο Pearson, με την ονομασία "Προσκοπισμός για παιδιά" και το βιβλίο γίνεται ανάρπαστο.

Η εξάπλωση


Το 1910 η ομάδα αυτή των νέων είχε μεγαλώσει τόσο, που ο BP αναγκάζεται να αποσυρθεί από το στρατό και να αφιερωθεί πλήρως σε αυτό που έμελλε να γίνει ο Διεθνής Προσκοπισμός. Την ίδια εποχή ξεκινούν και οι Οδηγοί, όταν κορίτσια εμφανίζονται από μόνα τους μαζί με τα αγόρια κατά τη διαρκεια μιας επίδειξης, αναγκάζοντας τον ΒΡ να τους δώσει όνομα και να τις διακρίνει από τα αγόρια. Το 1912, ο BP παντρεύεται την κατά πολύ νεότερή του Olave Soames με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Ήταν για αυτόν μια συνεχής βοήθεια και συντροφιά, ηγήθηκε από το 1912 και για πολλά χρόνια της κίνησης των Οδηγών και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν η Παγκόσμια Αρχηγός των Οδηγών.
Παράλληλα, η Κίνηση εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες και από το 1920 κάθε χρόνο γίνεται στο Λονδίνο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο. Το σύστημα οργάνωσης εξακολουθεί να βασίζεται σε δομές κατά κάποιον τρόπο στρατιωτικές, στόχος του όμως παραμένει πάντα το να προσφέρει κανείς πρόθυμα τη βοήθειά του, κάνοντας κάθε μέρα μια καλή πράξη.
Ο ΒΡ έβαλε όλο τον ενθουσιασμό και την ενέργειά του στη γέννηση και την ανάπτυξη του Προσκοπισμού. Ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του κόσμου, για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του Προσκοπισμού. Ήταν μια συνεχή πηγή έμπνευσης. Τόσο έντονο ήταν το παράδειγμά του, που για τους προσκόπους που ήταν σύγχρονοί του έλεγαν:
«Είστε τυχεροί για δύο λόγους. Πρώτον γιατί γεννηθήκατε αρκετά αργά για να μπορείτε να γίνετε πρόσκοποι και δεύτερον επειδή γεννηθήκατε αρκετά νωρίς για να είστε πρόσκοποι κάτω από την καθοδήγηση του ΒΡ».
Ο ίδιος ο BP, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Listener» το 1937, αναφέρει:
«Όλα ξεκίνησαν το 1908, αλλά εγώ είχα το μικρόβιο του προσκοπισμού πολλά χρόνια πριν. Όταν ήμουν μικρός, διασκέδαζα παγιδεύοντας κουνέλια που είχαν ξεφύγει στο δάσος. Αν τότε έπιανα κάποιο από αυτά, όπως και τώρα, το έγδερνα και το έτρωγα για να ζήσω. Έτσι έμαθα να σέρνομαι σιωπηλά, να προσανατολίζομαι, να ανιχνεύω μονοπάτια. Περίπου το 1893, άρχισα να διδάσκω στους στρατιώτες του συντάγματός μου, πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους, πώς να αναλαμβάνουν ευθύνες, πώς να είναι άντρες. Είχαν μάθει να υπακούν διαταγές αλλά να μην έχουν δικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες. Αν έλεγα σε κάποιον απο αυτούς να μεταφέρει ένα μήνυμα στο σκοτάδι, ο ένας στους δέκα θα χανόταν. Τους ονειρευόμουν θαρραλέους, επειδή θα πίστευαν στον εαυτό τους κι επειδή θα είχαν την αίσθηση του καθήκοντος. Κι έτσι έγινε. Έτσι ξεκίνησαν οι Πρόσκοποι...».
Μέσα σε όλη την πορεία του στους κόλπους του Προσκοπισμού, ο BP έγραψε πάνω από τρία βιβλία, περισσότερα από δεκαπέντε βιβλιαράκια, έδωσε πολλές συνεντεύξεις κι έγραψε εκατοντάδες άρθρα για να ωθήσει τον προσκοπισμό. Όπως αναφέρει η Eileen Wade, εμπιστευτική γραμματέας και σύμβουλός του, ο BP, σαν αδιάκοπος εργάτης του προσκοπισμού, εμπνεύστηκε πολλές από τις καλύτερες ιδέες του, όταν ψάρευε, όταν έκανε μπάνιο ή ξυριζόταν. Ο ίδιος ο ΒΡ έλεγε ότι το μυστικό για την ανάπτυξη του προσκοπισμού ήταν η συνειδητή δύναμη που ονομάζουμε «το Πνεύμα των Προσκόπων».
Όσο αφορά στην εκπαίδευση των προσκόπων του, ο BP είχε υιοθετήσει διάφορα μικρά τυπικά για να τους ενοποιεί και να τους ενθαρρύνει. Έτσι π.χ. το Σεπτέμβριο του 1919, για πρώτη φορά, στο τέλος της πρώτης εκπαιδευτικής κατασκήνωσης, έδωσε σε κάθε βαθμοφόρο που συμμετείχε σε αυτήν, μια μικρή ξύλινη χάντρα από ένα περιδέραιο που είχε βρει σε μια καλύβα των Ζουλού , όταν ήταν στην Αφρική το 1888. Ήταν μια μικρή πράξη, η οποία καθιέρωσε σαν σύμβολο της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης τα γνωστά σε όλους "ξυλάκια" του Διακριτικού Δάσους.

Η Ημέρα Σκέψεως


Όταν, προπολεμικά ήδη, τα 20 παιδιά του Brownsea είχαν γίνει κάποια εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια, αναζητήθηκε μία ημερομηνία, για να γιορτάζει η πιο μεγάλη παρέα του κόσμου. Από τα πρώτα χρόνια, που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ξεκίνησε και δημιουργήθηκε ο «ωραίος κόσμος του προσκοπισμού», πολλοί πρόσκοποι από όλα τα μέρη της γης, ένιωθαν την ανάγκη να στέλνουν τις ευχές τους στον Ιδρυτή, με την ευκαιρία των γενεθλίων του, στις 22 Φεβρουαρίου. Ήταν μοναδική σύμπτωση ότι και η γυναίκα του και στενή συνεργάτιδά του, λαίδη Olave Baden Powell, είχε και εκείνη τα γενέθλια της την ίδια ακριβώς ημέρα. Οι σκέψεις και οι ευχαριστίες όλων αποτέλεσαν καθώς περνούσαν τα χρόνια τη βάση μιας αόρατης επικοινωνίας προσκόπων και οδηγών με τον BP και την σύζυγο του και μέσω αυτών με τους προσκόπους και τις οδηγούς των άλλων χωρών. Ποια καλύτερη ημερομηνία θα μπορούσε λοιπόν να βρεθεί από την κοινή ημερομηνία γέννησης, τόσο του BP όσο και της συζύγου του; Έτσι καθιερώθηκε στην αρχή από την Οδηγική κίνηση και από το 1929 και από την Προσκοπική Κίνηση, η 22 Φεβρουαρίου σαν Ημέρα Σκέψεως.
Ο BP ενσάρκωσε στη ζωή του και στο έργο του το αληθινό πνεύμα συναδελφοσύνης και το ενέπνευσε σε εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 1937 στο 5ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη της Ολλανδίας. Κατόπιν αποσύρθηκε στην Κένυα, στην αγαπημένη του Αφρική όπου στις 8 Ιανουαρίου του 1941 επέστρεψε στο Δημιουργό.

Το τελευταίο μήνυμα του BP

Ο Ιδρυτής της Προσκοπικής Κίνησης στο τέλος της ζωής του απευθυνόμενος προς όλους τους Προσκόπους, έγραψε το παρακάτω μήνυμα (το κείμενο βρέθηκε και δημοσιεύθηκε μετά το θάνατό του):

«Αγαπητοί μου Πρόσκοποι,
Αν ποτέ παρακολουθήσατε την παράσταση του Peter Pan θα θυμάστε ότι ο Αρχηγός των πειρατών ετοίμαζε πάντα τον επιθανάτιο λόγο του, επειδή φοβόταν μήπως δεν πρόφταινε να τον ετοιμάσει όταν θα ήταν ο καιρός του. Αυτό μοιάζει πολύ με ότι μου συμβαίνει σήμερα, αν και δεν πεθαίνω αυτή τη στιγμή. Θα συμβεί όμως αυτό προσεχώς και θέλω να σας στείλω λίγα λόγια για να σας αποχαιρετήσω.
Σκεφθείτε ότι είναι τα τελευταία λόγια που θα ακούσετε από μένα και μελετήστε τα λοιπόν καλά.
Πέρασα μια ζωή πολύ ευτυχισμένη και η επιθυμία μου είναι ο καθένας σας από εσάς να την ζήσει τόσο ευτυχισμένα όσο και εγώ.
Πιστεύω ότι ο θεός μας φέρνει σε αυτό τον κόσμο για να είμαστε χαρούμενοι και να απολαύσουμε τη ζωή. Η ευτυχία δεν απορρέει από τα πλούτη, ούτε από μια επιτυχημένη καριέρα, ούτε κι από την αυτό - ικανοποίηση. Ένα βήμα προς την ευτυχία είναι να είσαι υγιής και δυνατός σαν παιδί, για να μπορείς να γίνεις χρήσιμος και να απολαύσεις τη ζωή σαν άντρας.
Η μελέτη της φύσης θα σου δείξει πόσα όμορφα, θαυμάσια πράγματα έχει πλάσει ο θεός, για να μπορείς εσύ να τα απολαύσεις. Να είσαι ευχαριστημένος με αυτά που έχεις και να τα χρησιμοποιείς όσο καλύτερα μπορείς. Να κοιτάς τη χαρούμενη όψη των πραγμάτων κι όχι την άσχημη.
Αλλά ο πραγματικός τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος είναι να δίνεις ευτυχία στους άλλους. Προσπάθησε να αφήσεις αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκες κι όταν έρθει η σειρά σου να πεθάνεις, να μπορείς να το κάνεις με το χαρούμενο αίσθημα ότι δε σπατάλησες τη ζωή σου, αλλά έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες να είχες κάνει. «Έσο έτοιμος» με αυτό τον τρόπο να ζήσεις χαρούμενα και να πεθάνεις χαρούμενα - πάντα πιστός στις υποσχέσεις σου σαν Πρόσκοπος - ακόμα κι αφού δε θα είσαι πια παιδί. Μακάρι ο θεός να σας βοηθήσει σε αυτό.
Ο φίλος σας,
BADEN POWELL»


Είπαν...

  • Η ζωή και το έργο του BP επιβεβαιώνουν τα λόγια του Luther Burbank: «Πιστεύω στην αθανασία της επιρροής».
  • Ο Sir Winston Churchill, μεγάλος πολιτικός άνδρας, δύο φορές Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, συμπεριέλαβε τον Baden Powell στο βιβλίο του «Great Contemporaries», που αναφέρεται στη ζωή των «Μεγάλων Ανδρών της Εποχής μας». Στο τέλος της αναφοράς του διαβάζουμε: «Πολλές σεβαστές και διάσημες ομάδες και συστήματα τιμήθηκαν από άνδρες που χάθηκαν στην καταιγίδα. Αλλά το κίνημα των Προσκόπων επέζησε, όχι μόνο από τον Πόλεμο αλλά κι από τις επακόλουθες, ναρκωμένες αντιδράσεις. Ενώ τόσα πολλά στοιχεία στη ζωή και το πνεύμα των εθνών φαίνονταν να χάνονται, αυτό άνθισε κι αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. Το σύνθημα των προσκόπων παίρνει νέα εθνική σημασία καθώς τα χρόνια περνούν. Μιλάει σε κάθε καρδιά για το μήνυμα του καθήκοντος και της τιμής: Έσο Έτοιμος, να υπερασπιστείς πιστά το Δίκαιο και την Αλήθεια, όσο δυνατά κι αν φυσάνε οι άνεμοι.»


Ο Αρχιπρόσκοπος του Κόσμου


Τον Αύγουστο του 1920 στο Λονδίνο στο Πρώτο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη ο BP ανακηρύχθηκε Αρχιπρόσκοπος του κόσμου (Chief Scout of the World) και κράτησε τον τίτλο αυτό ως το θάνατό του, το 1941.
Διετέλεσαν Αρχιπρόσκοποι οι:
  1. Robert Baden-Powell (1920 - 1941)
  2. Arthur Somers-Cocks (1942 - 1944)
  3. Thomas Corbett (1945 - 1959)
  4. Charles Mclean (1959 - 1971)
  5. William Gladstone (1972 - 1982)
  6. Michael J.H. Walsh (1982 - 1988)
  7. Garth Morrison (1988 - 1996)
  8. George Purdy (1996 - 2004)
  9. Peter Duncan (2004 - 2009)
  10. Bear Grylls (2009 - )

  • Ευχαριστώ τον φίλο Βασίλη Μπίρτσα για την παρατήρηση: Ο BP ήταν Αρχιπρόσκοπος του Κόσμου (Chief Scout of the World) καθώς και Αρχιπρόσκοπος των Προσκόπων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μετά το θάνατο του BP δεν υφίσταται Αρχιπρόσκοπος του Κόσμου. Η λίστα με τα παρατιθέμενα ονόματα αναφέρεται στους 'Chief Scouts' του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως είναι ο σημερινός πλέον τίτλος). Ο 9ος στη σειρά, Peter Duncan, τερμάτισε τη θητεία του το Καλοκαίρι του 2009 και τον διαδέχθηκε ο Bear Grylls, τηλεοπτικός αστέρας και παρουσιαστής.

Στη 19η παγκόσμια συνέλευση στην Ρόδο, το 1963, κατόπιν πρότασης της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε η Ημέρα Σκέψεως να εορτάζεται παγκόσμια. Είναι ένας συμβολικός εορτασμός στον οποίο η ελεύθερη σκέψη ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο, ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της Προσκοπικής Κίνησης και χαιρετά και αγκαλιάζει με ανθρωπιά τον αδελφό Πρόσκοπο και Οδηγό μιας άλλης χώρας, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης φυλής, οι οποίοι Υποσχέθηκαν να κάνουν τρόπο ζωής την προσπάθεια για ένα καλύτερο κόσμο.


Η ζωή του BP με μία ματιά

1857
22 Φεβρουαρίου. Γέννηση του 8ου από τα 10 παιδιά του καθηγητή Αιδεσιμότατου Baden Powell και της Henrietta Grace Powell στο Λονδίνο και ονομάζεται Robert Stephenson Smythe Powell (η οικογένεια και οι φίλοι του τον ονόμαζαν Stephe ή Ste).

1860
11 Ιουνίου. Θάνατος του πατέρα του BP
1869
Το επίθετο της οικογένειας γίνεται Baden Powell εις μνήμη του αποθανόντος καθηγητή Baden Powell

1876
Ο BP δίνει εξετάσεις για να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Έρχεται πέμπτος στο πεζικό και δεύτερος στο ιππικό. 11 Σεπτεμβρίου λαμβάνει τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού στο 13 Σύνταγμα των Ουσάρων που ήταν τοποθετημένο στις Ινδίες και αναχωρεί αμέσως.

1883
Ο BP προάγεται στο βαθμό του Λοχαγού.

1884
Το Σύνταγμα μεταφέρεται στην Ν. Αφρική και μαζί πηγαίνει ο BP

1887
Μετά από μικρή παραμονή στην Αγγλία το Σύνταγμα επιστρέφει στην Ν. Αφρική.

1890
Ο BP με τον βαθμό του Ταγματάρχη έρχεται στην Μάλτα ως Υπασπιστής του Sir Henry Smyth, Κυβερνήτου της Μάλτας. Από εκεί είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

1895
Ο BP μετατίθεται στην ΝΔ. Αφρική και λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία Ashanti.

1896
Ο BP προάγεται στο Βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, μεταφέρεται στην ΝΑ. Αφρική και λαμβάνει μέρος στην εκστρατεία του Matabele όπου οι ιθαγενείς του δίνουν το όνομα Impeesa - ο Λύκος που δεν κοιμάται ποτέ, για τις ικανότητες που διέθετε και για την ενεργητικότητά του.

1897
Ο BP μετατίθεται από το 13ο Σύνταγμα των Ουσάρων, στο 5ο Σύνταγμα των Δραγόνων, που ήταν τοποθετημένο στην Ινδία και αναλαμβάνει την διοίκησή του.

1899
Ο BP λαμβάνει διαταγή να οργανώσει την άμυνα της Rhodesia και της περιοχής Bechuanaland, στα σύνορα με την Transvaal και παίρνει τον τίτλο του Διοικητή των Ροδεσιανών Δυνάμεων των Συνόρων.

1899
13 Οκτωβρίου αρχίζει η πολιορκία του Mafeking.

1900
17 Μαΐου μετά από 217 μέρες λύεται η πολιορκία. Σε ηλικία 43 ετών προάγεται και γίνεται ο νεότερος Υποστράτηγος του Βρετανικού Στρατού.

1903
Ο BP επιστρέφει στην Μ. Βρετανία. Αναλαμβάνει τα καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή του Ιππικού.

1907
5 Μαΐου ο BP παραδίδει τα καθήκοντά του και μετά από 30 χρόνια στρατιωτικής θητείας είναι η πρώτη φορά που μένει ελεύθερος από στρατιωτικά καθήκοντα.
31 Ιουλίου μέχρι 9 Αυγούστου. Πραγματοποιείται η πειραματική κατασκήνωση στο νησί Brownsea με την συμμετοχή 21 παιδιών

1908
15 Ιανουαρίου εκδίδεται το βιβλίο «Προσκοπισμός για Παιδιά»
14 Απριλίου εκδίδεται το πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού «ο Πρόσκοπος», που στο τέλος της χρονιάς φτάνει τις 110.000 συνδρομές.
22 Αυγούστου μέχρι 4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η πρώτη κατασκήνωση με 30 Προσκόπους υπό την αρχηγία του BP στο Humshaugh, κοντά στο Northumbrian.

1909
O ΒP ταξιδεύει στην Ν. Αμερική
7 μέχρι 21 Αυγούστου πραγματοποιείται η πρώτη Ναυτοπροσκοπική κατασκήνωση με την συμμετοχή 100 παιδιών στο εκπαιδευτικό πλοίο Mercury.
4 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται μεγάλη Προσκοπική Επίδειξη στο Crystal Palace, όπου μεταξύ των αγοριών Προσκόπων, υπήρχαν και κορίτσια. Τότε γεννήθηκε η ανάγκη για την ύπαρξη αντίστοιχης Κίνησης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο Οδηγισμός.
2 Οκτωβρίου απονέμεται στον BP ο τίτλος του Ιππότη του Βικτωριανού Τάγματος.
10 Δεκεμβρίου διορίζεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Βρετανών Προσκόπων.

1910
7 Μαΐου. Ο BP αποστρατεύεται για να αφιερώσει την ζωή του στην μεγάλη του αποστολή, την εδραίωση και εξάπλωση του Προσκοπισμού.

1911
4 Ιουλίου πραγματοποιείται η πρώτη επιθεώρηση των Προσκόπων στο Windsor Castle από τον Βασιλέα Γεώργιο τον 7ο , στην οποία λαμβάνουν μέρος περίπου 30.000 Πρόσκοποι.

1912
4 Ιανουαρίου. Βασιλικός Καταστατικός Χάρτης που αναγνωρίζει το Σώμα των Βρετανών Προσκόπων.
Ιανουάριος. Ο BP κατά την διάρκεια ταξιδιού του προς Η.Π.Α. συναντά την Olave Soames που γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1889.
Ο BP επισκέπτεται την Άπω Ανατολή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική
30 Οκτωβρίου ο Sir Robert S. S. Baden Powell, K.C.B., K.C.V.O. νυμφεύεται την Olave St Clair Soames η οποία λαμβάνει το όνομα Lady Baden Powell.

1913
30 Οκτωβρίου. Γέννηση του πρώτου παιδιού του BP, στο οποίο δίνεται το όνομα Arthur Robert Peter.

1914
28 Ιουλίου. 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Πρόσκοποι βοηθούν στην Ακτοφυλακή και σε άλλες υπηρεσίες.
13 Οκτωβρίου. Θάνατος της μητέρας του BP η οποία γεννήθηκε το 1824

1915
1 Ιουνίου. Γέννηση του δεύτερου παιδιού του BP η οποία ονομάστηκε Heather Grace.

1916
2 Δεκεμβρίου. Εκδίδεται το «Εγχειρίδιο των Λυκοπούλων»
16 Δεκεμβρίου. Πρώτη δημόσια εμφάνιση των Λυκοπούλων στο Caxton Hall

1917
16 Απριλίου. Γέννηση του τρίτου παιδιού του BP η οποία ονομάστηκε Betty St Clair.

1919
31 Ιανουαρίου. Με χορηγία του W. F. DeBois MACLAREN αγοράζεται το Gilwell Park και δημιουργείται το πρώτο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Κέντρο.
26 Ιουλίου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια
8 Σεπτεμβρίου ξεκινά στο Gilwell η 1η Εκπαίδευση Βαθμοφόρων που ονομάστηκε Δ. Δ.

1920
30 Ιουλίου μέχρι 7 Αυγούστου. 1ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στο Olympia του Λονδίνου. Οι Πρόσκοποι του 1ου Τζάμπορη ανακηρύσσουν τον Baden Powell Αρχιπρόσκοπο του Κόσμου.
1o Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Λονδίνο με την συμμετοχή 33 χωρών.
Απονομή στον BP από την Ελληνική κυβέρνηση του Παράσημου των Ανωτέρων Ταξιαρχών.
11 Οκτωβρίου. Η έδρα του Διεθνούς Προσκοπικού Γραφείου εγκαθίσταται στο Λονδίνο.

1921
Ιανουάριος. Πρώτη έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού «Jamboree». Ο τίτλος αλλάζει το 1955 και γίνεται «World Scouting».

1922
22 - 29 Ιουλίου. 2ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Παρίσι. Εκλογή της 1ης Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής. Ο BP εκλέγεται ως μόνιμος Πρόεδρός της.
Απονομή στον BP του μεταλλίου του Αριστείου Προσκοπικού Φοίνικος Α’ τάξεως.

1924
2ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Copenhagen, Δανία

1925
Λειτουργεί το Διεθνές Προσκοπικό Κέντρο στο Kandersteg, Ελβετία.

1926
Ο BP επισκέπτεται την Ν. Αφρική

1929
3ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στο Birkenhead, Αγγλία
Ο BP λαμβάνει τον τίτλο Ευγενίας και ονομάζεται Lord Baden Powell of Gilwell.

1931
Ο BP επισκέπτεται την Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Ν. Αφρική. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού γράφει την βιογραφία του που παρουσιάζεται σε συνέχειες στο περιοδικό Pearson’s
1ο Παγκόσμιο MOOT στο Kandersteg.

1933
4ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στο Godollo, Ουγγαρία. Επίσκεψη του BP στο Mussolini με αφορμή την απορρόφηση των Προσκόπων από την Νεολαία (Balilla). Αντίστοιχες επαφές έγιναν και για την Νεολαία των Ναζί (Hitler Jugend)

1937
Ο BP γίνεται 80 ετών. 5ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στη Vogelenzang-Bloemendaal στην Ολλανδία. Ο BP παρευρίσκεται και συγκινημένος αποχαιρετά τους Προσκόπους.
Ταξιδεύει στην Ινδία. Επισκέπτεται το All-India Jamboree. Στην συνέχεια επισκέπτεται το πρώτο του Σύνταγμα, το 13ο Ουσάρων και παρακολουθεί την παρέλασή τους, την τελευταία πριν μηχανοποιηθούν.
Απονέμεται στον BP το Μετάλλιο της Αξίας από τον Βασιλέα Γεώργιο.
25 Νοεμβρίου. Ο BP με την σύζυγο του αναχωρούν για Κένυα, στο Nyeri όπου διαχειμάζει.

1938
25 Οκτωβρίου. Ο BP με την σύζυγο του αναχωρεί και πάλι από Αγγλία για Κένυα

1939
Ανακοινώνεται πως απονέμεται το Νόμπελ της Ειρήνης στον BP Η απονομή δεν γίνεται ποτέ γιατί ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος που βρίσκει τον BP στην Αφρική.

1941
8 Ιανουαρίου. Ο BP αφήνει την τελευταία του πνοή στην Κένυα.

1966
7 Δεκεμβρίου. Ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα. Ο Michael King, εγγονός του BP και υιός της Heather Grace, πνίγεται στο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Ηράκλειο», στην Φαλκονέρα, προσπαθώντας να σώσει άλλος ναυαγούς, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός από τους διασωθέντες.

1977
25 Ιουνίου. Θάνατος της Lady Olave St Clair Baden Powell στην Αγγλία. Οι στάχτες της μεταφέρονται και θάβονται στον τάφο του BP στην Κένυα.




Who is this man?
Baden-Powell life review
by World Scouts Bureau, Geneva Switzerland




Baden Powell story mini documentary with greek subs
A small australian documentary about Baden Powell, the founder of the Scout movement and about what scouting has to offer to the youth of the world.
Greek subs added by Nyxterida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου