Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Παγγαίο - Νέστος - Λήμνος - Αϊ Στράτης

Καλημέρα!
Μέσα Μαρτίου και τα βουνά ασπρισμένα από το βαρύ χιόνι που έπεσε μέσα στο μήνα. Ευκαιρία για χειμερινή εξόρμηση. Τα κοντινά βουνά της Φθιώτιδας και της Πελοποννήσου είναι ότι καλύτερο για ένα Ανιχνευτικό διήμερο.
Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να δούμε την καλοκαιρινή ΜΔ (θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η σύνοδος της ΜΔ). Με την ευκαιρία σας παραθέτω μια ιδέα για ΜΔ που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από τους Ανιχνευτές της 26ης ΚΑ Αθηνών.

Παγγαίο (Καβάλα) - Νέστος - Λήμνος - Αϊ Στράτης
Λίγα λόγια για τη Μεγάλη Δράση.


Το σήμα μας
Παγγαίο - Καβάλα

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων
Έρευνα σε παραδοσιακό καρνάγιο στην Καβάλα
Έρχεται;
Εσωτερικό Σπηλαίου Μεσορόπης
Η εισοδος του σπηλαίου
Παγγαίο!
Παγγαίο!
Παγγαίο!
Το χρυσοφόρο Παγγαίο στην Ανατολική Μακεδονία (Καβάλα) είναι ιδανικός προορισμός για τις Κοινότητες που αρέσκονται σε διασχίσεις βουνών. Διαθέτει όλα τα στοιχεία της ανιχνευτικής περιπέτειας. Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, πανοραμική θέα και συνεχείς εναλλαγή τοπίου.
Προτεινόμενη διαδρομή :Χωριό Μεσοροπης – Πηγές Μεσορόπης - Δασικό Χωριό Παγγαίου- Μονοπάτι Μαύρα Νερά - Χωριό Νικήσιανη.
Hot σημείο της διαδρομής: Το μπάνιο στις πηγές της Μεσορόπης. Μοναδική εμπειρία αφού οι πηγές είναι μέσα σε σπήλαιο. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Αφού περάσουμε από ένα στενό πέρασμα και συρθούμε μερικά μέτρα φτάνουμε στον προορισμό μας. Αυτό που βλέπει ο επισκέπτης στον εσωτερικό θόλο του σπηλαίου είναι μοναδικό. Μια όμορφη μικρή αμμουδιά σας περιμένει να την ανακαλύψετε.
Θέματα έρευνας : α) Βραχογραφίες Παγγαίου και β) Ο δρόμος του Μεταξιού.
Περισσότερες πληροφορίες για το Παγγαίο : http://www.eoskavalas.gr/

Νέστος

Κανό στα στενά του Νέστου
Κανό στα στενά του Νέστου
Τεχνικές
Στην όχθη
Ακολουθείς το αδιάκοπο κυνήγι του ποταμού και του βουνού... γίνεσαι θεατής σε μια υπέροχη ρομαντική ιστορία. Ένα διήμερο στο Νέστο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να παρασυρθείς απ την άγρια ομορφιά της φύσης .
Προτεινόμενη διαδρομή: Κανό - καγιάκ Σταυρούπολη – Λιβερά (1η μερα) και Λιβερά - Τοξότες (2η μερα.)
Πληροφορίες: http://www.riverland.gr/ (ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο αδελφός πρόσκοπος κ. Ηλίας Μιχαηλίδης)

Λήμνος
Στο πλοίο
Έρευνα στο οινοποιείο Λήμνου
Πανοραμική άποψη απο το κάστρο της Μύρινας

Το βαθύ μπλε της θάλασσας, το γκρίζο της ξερής, βραχώδους γης και το άσπρο των χωριών, που στολίζεται με τις πινελιές των κεραμοσκεπών, είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στο νησί. Η Λήμνος, λόγω της παλαιάς ηφαιστειακής δραστηριότητας, θεωρήθηκε ως το νησί του Ηφαίστου, του θεού της Φωτιάς.
Το κάστρο της Μύρινας, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας, το λιμάνι της Μύρινας για ψάρεμα είναι μερικές προτεινόμενες δραστηριότητες.
Θέματα έρευνας : α) Οινοποιΐα (συνεταιρισμός Λήμνου), β)Τυροκομεία (καλαθάκι Λήμνου & Μελίχλωρο) Λημνιά τυριά.
Διαμονή : Σχολείο Μύρινας
Πληροφοριες: http://www.limnos.gr/

Αϊ Στράτης

Στο λιμάνι
Ξεκούραση

Το μικρό αυτό νησί του Αιγαίου, έχει δυστυχώς συνδεθεί στα νεότερα χρόνια με την εξορία πολλών αντικαθεστωτικών, τόσο κατά την περίοδο της δικτατορίας, όσο και πριν από αυτήν. Ο Αϊ Στράτης είναι προσβάσιμος με το καράβι από τη Μύρινα (λιμάνι Λήμνου). Ζήστε από κοντά ένα νησί της άγονης γραμμής και κολυμπήστε στις πεντακάθαρες θάλασσές του. Πρόσφατα μάλιστα το νησί μπήκε σε πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης και αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.
Διαμονή: Στο Μαράσλειο πολιτιστικό κέντρο του νησιού.
Προσφορά: Το μέρος είναι κατάλληλο για προσφορά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με τον πρόεδρο της Κοινότητας. Είναι πολύ εξυπηρετικός και μετά την επίσκεψη που κάναμε με την 26η ΚΑ το καλοκαίρι του 2010 έχει εικόνα για τους Ανιχνευτές και τους Προσκόπους γενικότερα.

Γενικά για τη Δράση.
Κόστος: 200,00 έως 220,00 € ανά άτομο.
Διάρκεια: Το λιγότερο δεκατρείς ημέρες. Ανάμεσα στο Παγγαίο και το Νέστο προτεινόμενος ενδιάμεσος σταθμός ανεφοδιασμού και γενικότερα ανασύνταξης η Καβάλα με διαμονή σε κάποιο Προσκοπικό Σύστημα.
Μεταφορικα: Η ακτοπλοϊκή εταιρία είναι η ΝΕΛ. Μετά από σχετικό γράμμα θα σας κάνουν έκπτωση 50%. Αν δυσκολευτείτε, οι αδελφοί Πρόσκοποι στη Λέσβο ίσως να μπορούν να βοηθήσουν, αφού η έδρα της εταιρίας είναι εκεί. Η επισήμανση αυτή αφορά σε μετακινήσεις που θα γίνουν από Καβάλα - Λήμνο - Αϊ Στράτη - Λαύριο. Με ΟΣΕ για Αθήνα – Θεσσαλονίκη και με το ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη - Καβάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες (τηλέφωνα, ονόματα, κτλ. μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου (δεν μπορώ να γράψω τηλέφωνα και ονόματα για ευνόητους λόγους).

"Τα φτερά ανοίξτε πλέρια
Άκρη ο κόσμος δεν έχει,
Είναι πιό όμορφοι οι άγνωστοι παντα γιαλοί"

Καλη Μεγάλη Δραση!
Αν. Τ.Ε Αμπελοκήπων
Κωνσταντίνος Μ. Χριστοφοράτος

1 σχόλιο:

  1. Είχα την ευκαιρία να δω την παρουσίαση των παιδιών. Πολύ ωραία παρουσίαση και πολύ γεμάτη δράση.
    Μπράβο στα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή