Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ανιχνευτικό Εργαστήριο Μετεωρολογίας


Το Σάββατο 3 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Μετεωρολογίας, που διοργανώνει η Τοπική Εφορεία Άρεως, σε χώρο που ευγενικά μας παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, στο κέντρο της πόλης, με ειδικό συνεργάτη τον μετεωρολόγο κ. Τάσο Αρνιακό.
Η ιδέα, προέκυψε μέσα από τις συνόδους των Κοινοτήτων, με κίνητρο την ανάγκη παιδιών και βαθμοφόρων να γνωρίσουν την επιστήμη της Μετεωρολογίας, να έρθουν σε επαφή με το ενδιαφέρον αντικείμενο που λέγεται καιρός, να κατανοήσουν τις έννοιες που το περιβάλλουν, και να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η πρόγνωση. Και ακόμα να γνωρίσουν πώς όλα αυτά χρησιμεύουν στην προετοιμασία των ανιχνευτικών δράσεων και πώς εφαρμόζονται στις δραστηριότητες της καθημερινότητας, στη ζωή μας.
Για το σκοπό αυτό, οι βαθμοφόροι των Κοινοτήτων, οργάνωσαν το Εργαστήριο, φροντίζοντας για την υλικοτεχνική κάλυψη και την υποδομή. Τα παιδιά προετοιμάστηκαν, αναζητώντας διαδικτυακά πληροφορίες και συγκεντρώνοντας τις απορίες και ερωτήσεις τους, που έθεσαν στον ειδικό συνεργάτη.


Αρχικά, ο κ. Αρναικός, μίλησε στους Ανιχνευτές για τον καθοριστικό ρόλο, που διαδραμάτισαν οι καιρικές συνθήκες στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από την προϊστορία εως σήμερα.
Από την καλλιέργεια της γης και την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση, ως τη σημασία που διαδραμάτισε η πρόγνωση του καιρού για την ανθρωπότητα, αποτελώντας συχνά καθοριστικό παράγοντα, σε μάχες με στρατηγική, οι οποίες σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία.
Επίσης, έγινε αναφορά στο πώς ο καιρός επηρεάζει και πώς μπορεί να αλλάξει, από τη μια στιγμή στην άλλη, τη ζωή του ανθρώπου, πράγμα που αποτυπώνεται και μέσα από την τέχνη, σε τραγούδια, πίνακες, θεατρικά έργα, και κινηματογραφικές ταινίες.
Το Εργαστήριο περιελάμβανε παρουσίαση, με οπτικοακουστικά μέσα πάνω στις βασικές γνώσεις Μετεωρολογίας, και ανάλυση περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, όπως:
  • Ηλιακό σύστημα
  • Σύσταση ατμόσφαιρας
  • Θερμοκρασία και θερμομετρικές κλίμακες
  • Φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • Κύκλος του νερού
  • Υγρασία
  • Μηχανισμοί μετάδοσης της θερμότητας
  • Τύποι νεφών
  • Αέριες μάζες
  • Ατμοσφαιρική πίεση
  • Υψηλό και χαμηλό βαρομετρικό
  • Άνεμοι
  • Ψυχρά και θερμά μέτωπα
Αναφέρθηκε επίσης πώς μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα και να προβλέψουμε τον καιρό, παρατηρώντας κι ερμηνεύοντας με λογική σκέψη, τη συμπεριφορά των πουλιών και των ζώων, καθώς και φυσικών φαινομένων, όπως η θέση και η φωτεινότητα του φεγγαριού και του ήλιου.
Παρουσιάστηκαν μετεωρολογικά sites, τα οποία συμβουλευθήκαμε, για να δούμε πώς προκύπτει η πρόγνωση του καιρού, ακόμη και για μια εβδομάδα μετά, καθώς και προτεινόμενη βιβλιογραφία.


Οι Ανιχνευτές, δούλεψαν πάνω σε μετεωρολογικούς χάρτες και εφάρμοσαν τις γνώσεις που έλαβαν. Χωρίστηκαν σε ομίλους έρευνας με αντικείμενα όπως η νεφολογία, τα μέτωπα κακοκαιρίας, και τα μετεωρολογικά όργανα.
Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο, θα συνεχιστεί σε δυο εβδομάδες, με τις παρουσιάσεις των ομίλων, με δυο ακόμα θέματα που αφορούν στην πρακτική Μετεωρολογία και τις αναγνωρίσεις, καθώς και με ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων, που ετοίμασαν οι βαθμοφόροι μας.
Η διοργάνωση του Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Μετεωρολογίας μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα, και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας στην πόλη αλλά και τη φύση. Οι Ανιχνευτές στο εξής δεν θα βγαίνουν απ' το σπίτι τους και δεν θα πηγαίνουν στις δράσεις τους, χωρίς να έχουν μελετήσει τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες και θα είναι προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουν, γιατί ..."έχει ο καιρός γυρίσματα".


Το Εργαστήριο δε θα μπορούσε να γίνει, χωρίς τη σημαντική συνδρομή των ανθρώπων που το στήριξαν.
Ευχαριστούμε:
  • Τους βαθμοφόρους που το σχεδίασαν και το οργάνωσαν.
  • Τους Ανιχνευτές που συμμετείχαν
  • Την ΕΑΣΥ του Δήμου Αθηναίων και τον κ. Ηρακλή Μαρκουίζο, πρόεδρο της Ε.Κ.Σ της Π.Ε Αθηνών, για την παραχώρηση του χώρο στον οποίο φιλοξενηθήκαμε
  • Τον Κώστα Βεργίτση, Έφορο του Κλάδου Ανιχνευτών της Αθήνας, για τη βοήθειά του
  • Τον Κώστα Τάτση, Έφορο του Κλάδου Ανιχνευτών της Ακρόπολης, που θα μας παρουσιάσει θέματα του δεύτερου μέρους
  • Τον κ. Τάσο Αρνιακό, ο οποίος, με την επιστημονική του ιδιότητα μας έδωσε λίγες από τις γνώσεις του, με την προσκοπική του μας έδωσε το παράδειγμα, και με την προσωπικότητά του μας ενέπνευσε.
Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο Μετεωρολογίας συνεχίζεται το Σάββατο 17 Μαρτίου.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ και πολλα μπραβο !!

    Oμολογώ οτι και μόνο από τις εικόνες ζήλεψα ! γιατι δεν γίνετια μια προσπάθεια για επανάληψη αφού είχε τόση ζήτηση ? ε? :)
    Ο κς.Αρνιακός είναι στην προσκοπική κίνηση ? wow! Τελικά αν το καλοσκεφτούμε σχεδόν όλοι οι "μεγάλοι" άνθρωποι κρύβουν έναν μικρό πρόσκοπο στο παρελθόν τους...ίσως δεν είναι τυχαία τελικά η επιτυχία τέτοιων ανθρώπων! και θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα παραδείγματα για τα "παιδια" μας!

    πολλες καλημέρες κ καλή εβδομάδα !
    Εύα (Φοίνιξ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή